Íme az orosz hadijelentés az Oroszország elleni támadás napjáról

Az Oroszország területei elleni támadás napján is kiadták az orosz hadijelentést. Mutatjuk, miről számolt be Igor Konasenkov. 

2023. május 22., 18:43

Szerző:

Ukrajna felől támadás érte Oroszországot. A Telegramon terjedő hírek szerint Belgorod régióban életbe lépett a „Havasi gyopár” elnevezésű hadművelet, amelynek értelmében az orosz belügyminiszter minden, a területen élő rendfenntartót azonnal az állomáshelyére rendelt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták a történtekről. Hozzátette: a helyi biztonsági erők elegendő eszközzel rendelkeznek a behatolók kiszorítására.

Az orosz védelmi minisztérium hadijelentése ezen a napon sem maradt el: Igor Konasenkov altábornagy, a minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve egyebek között elmondta, hogy az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel csoportos csapást mértek a dnyiprói repülőtérre, és megsemmisítettek fegyver- és lőszerraktárként használt hangárokat, légi eszközöket és egy „rakétaelőkészítő pozíciót”. 

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők vesztesége az elmúlt nap folyamán több mint 550 fő volt, akik közül elérte a 270-et azoknak a katonáknak a száma, akik a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el. Konasenkov a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök közé sorolt két lőszerraktárt és egy Mi-8-as helikoptert.

Az Oroszország határai és területe elleni támadásról nem esett szó. 

(Kiemelt képünk: Az orosz védelmi minisztérium honlapján közreadott videofelvételről készített képen Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője nyilatkozatot tesz a Szíria elleni amerikai légicsapásokról Moszkvában 2017. április 7-én. Donald Trump amerikai elnök előző nap légicsapást rendelt el manőverező robotrepülőgépek bevetésével a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul az április 4-i feltételezett vegyifegyver-támadásért. (MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.