Tovább nőhet a prágai tömeggyilkos áldozatainak száma

A prágai lövöldözésben több ember súlyos sérülésekkel került kórházba, az egyikük állapota kritikus. Nemzeti gyásznapot hirdettek Csehországban.

2023. december 24., 09:14

Szerző:

Nemzeti gyásznapot hirdettek Csehországban, miután csütörtök délután egy fegyveres fiatal 14 embert gyilkolt meg Prágában. Az áldozatokra gyászmisével és egy perces néma csenddel emlékeztek. 12 személyt súlyos sérülésekkel ápolnak, egyikük állapota kritikus – írja az ATV.  A karácsonyi ünnepek előtt harangszóval és egy perces néma csenddel emlékeztek a csütörtöki tömegmészárlás áldozataira Prágában. A gyászolók még mindig hitetlenkedve álltak a brutális merénylet előtt, amit a Károly Egyetem követett el az intézmény egy 24 éves diákja, aki 14 embert ölt meg.

Csehországban nemzeti gyásznapot hirdettek. A Szent Vitus-székesegyházban tartott megemlékezésen az ország elnöke, Petr Pavel is jelen volt. Az elkövető az egyetem tetejéről lövöldözve a halálos áldozatok mellett legalább 27 embert megebesített, majd magával is végzett. 12 személyt súlyos sérülésekkel ápolnak, egyikük állapota kritikus.

A férfi nem sokkal a támadása előtt az apját is megölte. Szintén őt gyanúsítják egy másik férfi és két hónapos kislánya egy héttel ezelőtti meggyilkolásával is. Az elkövető pontos indítékai még ismeretlenek, ezt is a rendőrségi nyomozás próbálja meg kideríteni.

(Kiemelt képünkön: Petr Pavel cseh elnök (k) részt vesz a Károly Egyetem lövöldözésének áldozataira emlékező szentmisén a prágai Szent Vitus-székesegyházban a nemzeti gyásznapon, 2023. december 23-án. A középületeken félárbocon lobogtak a zászlók 2023. december 23-án, és a prágai Károly Egyetemen történt halálos lövöldözés – az elmúlt évtizedek legsúlyosabb lövöldözése után – nemzeti gyásznapra tervezett misék szerte Csehországban. Fotó: MICHAL CIZEK / AFP)