Történelmi rakétatesztet hajtott végre Kim Dzsongun

Észak-Korea gőzerővel teszteli a fegyvereit.

2022. január 30., 07:40

Szerző:

Egybehangzó japán és dél-koreai vezetői források szerint Észak-Korea 2017 óta a leghosszabb hatótávolságú ballisztikus rakétáját lőtte ki vasárnap, írja a CNN. A tudósítás szerint Phenjan idén nagyon felpörgette a fegyverprogramját: ez már a hetedik rakétaindítás 2022-ben, ami a szomszédos ázsiai országok szerint az elkövetkező nagyobb kísérletek lehetőségét jelzik.

A dél-koreai és a japán kormány egyaránt beszámolt egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta (IRBM) kilövéséről, a tokiói tisztviselők szerint a rakéta 2000 kilométeres magasságot ért el 800 kilométeres hatótávolság mellett. Ezt követően a tengerbe zuhant a Koreai-félsziget keleti partjainál.

„Ha a rakétát normális ívben lőnék ki, a hatótávolsága 3500-5500 kilométert is elérhette volna. Egy ilyen IRBM képes lenne csapást mérni Guam területére a Csendes-óceánon” – mondta Joseph Dempsey amerikai tisztviselő.

A vasárnapi kilövés Phenjan hatodik ballisztikus rakétaindítása 2022-ben, és összességében a hetedik rakétateszt. Dempsey szerint Kim Dzsongun ezzel azt jelzi, hogy kész látványosan tesztelni a fejlesztéseit, és már nem érdekli, hogy a világ és Washington látja-e vagy nem.

(Kiemelt kép: STR / KCNA VIA KNS / AFP)

Caj Jing-ven tajvani elnök szombaton lemondott a kormányzó Demokratikus Haladás Pártja (DPP) vezetéséről, miután pártja több fontos helyen vereséget szenvedett a helyhatósági választáson.