Történelmi pillanat Indiában

Vajon mivel fogják megakadályozni?

2021. november 27., 14:56

Szerző:

A mintegy 650 000 háztartás körében végzett felmérés szerint csökken a reprodukciós ráta, ami arra utal, hogy a népesedési növekedés véget ért Indiában – írja a The Guardian.

Indiában a feljegyzett történelem során először fordult elő, hogy több nő él, mint férfi, és már nem tapasztalható népességrobbanás

– derül ki egy kormányzati felmérésből, amely jelentős társadalmi változásokat jelez az országban.

A kormány által 2019 és 2021 között végzett ötödik Nemzeti Család- és Egészségfelmérés (National Family and Health Survey, NFHS) szerint Indiában most 1020 nő jut 1000 férfira. A mintegy 650 000 háztartás körében végzett felmérés azt is megállapította, hogy India reprodukciós rátája átlagosan 2-re csökkent, ami az első alkalom, hogy a termékenységi arányszám a pótlási szint alá került. A városi területeken még alacsonyabb, 1,6 volt.

Ez azt jelenti, hogy nem születik elég gyermek az idősebb generáció pótlására, ami arra utal, hogy India közel 1,4 milliárdos népessége a csúcspontjához közelíthet, és ez jelentős változás egy olyan országban, ahol az 1950-es években a nők átlagosan hat gyermeket szültek.

Az India csökkenő termékenységi rátájára vonatkozó megállapításoknak politikai következményei is lehetnek. Több indiai állam, például Asszam és Uttar Pradesh, népességszabályozási törvényjavaslatokat terjesztett elő, amelyek többek között korlátozzák az állami juttatásokhoz, ételadagokhoz és kormányzati állásokhoz való hozzáférést azok számára, akik két gyermeknél többet vállalnak.

(Kiemelt képünk: Egy zsúfolt piac általános képe, miután a hatóságok enyhítették a Covid-19 koronavírus elleni megelőző intézkedésként elrendelt zárlatot Újdelhiben, 2021. június 16-án. Fotó: Prakash SINGH / AFP)