A török ellenzéki elnökjelölt figyelmeztette az oroszokat

Ne nyúljanak bele a választásokba, el a kezekkel a török államtól! - írta Twitteren Kemal Kılıçdaroğlu török ellenzéki elnökjelölt, aki legutóbb golyóálló mellényben jelent meg választási nagygyűlésén.

2023. május 13., 16:59

Szerző:

A török választások alatt megjelenő oroszországi hekkertámadások és álhírek veszélyére figyelmeztetett Kemal Kılıçdaroğlu, a Recep Tayyip Erdoğan ellen elinduló török elnökjelölt pénteken. Twitteren a vasárnapi választás előtt Kılıçdaroğlu kétnyelvű, török és orosz bejegyzést tett közzé, amelynek tartalma az volt,

„Kedves orosz barátaim,

Ti álltok a montázsok, összeesküvés-elmélete, és deepfake-tartalom mögött, amelyeket az országban tegnap lelepleztünk. Ha május 15. után is folytatnátok barátságunkat, akkor el a kezekkel a török államtól. Mi még mindig inkább az együttműködést és barátságot választanánk.”

A bejegyzés az eddigi legkeményebb figyelmeztetés volt az ellenzéktől, nem nézik jó szemmel, ha az oroszok beavatkoznak a török választási folyamatba, akármilyen módon. Ellenfele, Erdoğan 2016 után jelentősen közeledett Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz a szíriai háború kapcsán. A 2022-es orosz-ukrán háború kitörése után pedig a török elnök többször is megpróbált az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij és Putyin között közvetíteni, miközben fegyverekkel és harci drónokkal (például a hírhedt Bayraktarral) az ukránokat is ellátta.

A bejegyzésből azonban úgy tűnik, a török ellenzéktől sem számíthatna Moszkva több megértésre győzelme esetén.

Miután egyik elnökhelyettes-jelöltjét, Ekrem İmamoğlu isztambuli polgármestert egy választási gyűlésen megtámadták, Kemal Kılıçdaroğlu pedig pénteken bejelentette, golyóálló mellényben fog részt venni minden választási eseményén vasárnapig, hogy bizonságát szavatolni tudják az egyre nagyobb érzelmi hullámokat keltő választási kampány közepette.

(Kiemelt kép: Kemal Kilicdaroglu, a Törökországi Republikánus Néppárt (CHP) elnöke és államelnök-jelöltje a nyugat-törökországi Canakkalében, 2023. április 11-én tartott ellenzéki demonstráción. Fotó: Ozan Kose / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.