Brutális fizetésemelést kapnak a közmunkások

Recep Tayyip Erdoğan elébe ment a törökországi elnök- és parlamenti választásoknak, melyeket vasárnap tartanak. 

2023. május 9., 16:52

Szerző:

A török ​​kormány 45 százalékkal emeli a közmunkások fizetését – közölte Recep Tayyip Erdoğan államfő öt nappal azelőtt, hogy a törökök szavaznának az elnök- és parlamenti választásokon. 

Törökországban május 14-én tartják az elnök- és parlamenti választásokat. A közvélemény-kutatások szerint Erdogan szoros versenyben van az ellenzék legfőbb elnökjelöltjével, Kemal Kılıçdaroğluval. Erdogan kedden jelentette be a fizetésemelést azon az ankarai találkozón, amelyen a közmunkások gazdasági és szociális jogairól tárgyaltak – írja az Aljazeera.

„45 százalékkal emeljük a béreket, beleértve a jóléti részesedést is” – mondta Erdogan. Hozzátette: „Így a legalacsonyabb közmunkásbért 15 ezer török lírára emeljük.” A Törökországot 20 éven át vezető elnök a kamatcsökkentési ígéret mellett kampányol a gazdasági válság kezelés megoldásán is. Azt is megígérte, hogy egyszámjegyűre csökkenti az inflációt, és fellendíti a török gazdaságot.

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.