Török-szír földrengés: gyűjtést indít a Magyar Vöröskereszt

A Magyar Vöröskereszt a törökországi és szíriai földrengés áldozatainak kezd gyűjtésbe, felvette a kapcsolatot a szíriai arab és a török Vörösfélholddal is.

2023. február 7., 16:23

Szerző:

A Magyar Vöröskereszt pénzadományokat gyűjt a Törökországot és Szíriát sújtó földrengés áldozatainak megsegítésére - tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.

A Magyar Vöröskereszt - tudatták - a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörösfélhold Mozgalom tagjaként nyújt segítséget a török-szír határtérséget sújtó földrengések károsultjainak.

„Humanitárius szervezetként kötelességünk katasztrófahelyzetekben helyt állni és segíteni minden rendelkezésünkre álló eszközzel” – hangsúlyozta a közlemény szerint Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Közölték, hogy kapcsolatban állnak a Török Vörösfélhold és a Szíriai Arab Vörösfélhold szervezetekkel, és az általuk megfogalmazott igényekre vonatkozóan indítják a gyűjtést. Amíg nem kapnak konkrét jelzést, addig pénzadományok fogadásával segítik a mentést és a későbbi helyreállítást – tették hozzá.

A szervezet honlapján arról is tájékoztatnak, hogy az adománygyűjtés mellett a Magyar Vöröskereszt önkénteseiből álló H-HERO egészségügyi alakulat készenlétben várja, hogy szükség esetén csatlakozzon a mentést követő egészségügyi feladatok ellátására. Az orvosokból, ápolókból, továbbá más egészségügyi és logisztikai szakemberekből álló egység önkéntes tagjai legutóbb a magyar-ukrán határon teljesítettek szolgálatot, ahol a háború elől menekülő beteg, sérült emberek ellátása volt a feladatuk – emlékeztettek.

A felajánlásokat a következő elérhetőségeken várják:

Belföldi átutalás esetén:

Bankszámlaszám: 10405004-00026548-00000009
Közlemény: török-szír földrengés

Külföldről történő átutalásnál:

IBAN szám: HU32 1040 5004 0002 6548 0000 0009
Swift kód: OKHBHUHB
Bank neve: K&H Bank Zrt.
Bank címe: 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.
Közlemény: török-szír földrengés

(Kiemelt kép: A földrengés rombolását nézi egy férfi a szíriai Dzsablében. Fotó: AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.