Jövő héten folytatódnak a svéd-finn-török tárgyalások a NATO-csatlakozásról

Recep Tayyip Erdoğan továbbra sem elégedett annyira Svédországgal és Finnországgal, hogy szó nélkül ratifikálják NATO-csatlakozási kérelmüket, de azért a megbeszélések még folytatódnak, derült ki hétfőn.

2023. február 27., 10:18

Szerző:

Március 9-én folytatódnak a tárgyalások Törökország, Svédország és Finnország között a két ország NATO-csatlakozásáról – jelentette be hétfőn ankarai sajtótájékoztatóján Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter.

A török diplomácia vezetője világossá tette ugyanakkor, hogy Svédország Ankara szerint egyetlen megfelelő lépést sem tett a török elvárások teljesítése érdekében, s e nélkül a török kormány nem tud rábólintani Svédország NATO-csatlakozására.

A Svédország NATO-csatlakozásáról folytatott tárgyalások az után akadtak el, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök kijelentette: Stockholm nem számíthat Ankara támogatására, miután Svédországban egy tüntetésen a török elnököt mintázó bábut akasztottak fel, egy másik megmozduláson pedig egy dán szélsőjobboldali aktivista elégette a Korán egy példányát. Emellett Törökország a Svédországban élő emberek, többnyire kurdok kiadását kéri Stockholmtól, akiket terrorizmussal gyanúsítanak.

A vita a törökországi kurdok kérdéséről folyik. Erdoğan ugyanis még a 2022 tavaszi, svéd és finn csatlakozási kérelmet követően, szinte azonnal világossá tette, a török kormányzat támogatásának elnyeréséhez a svédeknek változtatnia kell a török földön aktív, szeparatista gerillaháborút folytató Kurdisztáni Munkáspárthoz (Partiya Karkerên Kurdistanê – PKK), és szíriai szövetségeseikhez kapcsolódó politikáján. A svéd kormány ugyanis évtizedeken át emberi jogi és politikai menedéket nyújtott azoknak a politikusoknak, akiket a török rezsim azért üldözött, mert közük volt az Európai Unióban terrorszervezetként nyilvántartott PKK-hoz.

Rögös út a NATO-ba

Erdoğan és elődei azonban a terrorista fogalmát a lehető legtágabban értelmezik, így például korábban olyan, Svédországban menedékjogot nyert török, iraki és iráni állampolgárok kiadatását is kérték ezen a címen, akik csupán békés politikai eszközökkel csatlakoztak a kurdok mozgalmához, a fegyveres felkelésben nem vettek részt.

Az időközben, 2022 októberében hatalomra került új, jobbközép svéd kormány már jelezte, hajlandó továbbra is egyeztetni Ankarával, mivel a NATO-csatlakozás elsődleges prioritás Svédország számára, ugyanakkor bizonyos emberi jogi minimumból nem enged, így kurd aktivista kiadatására továbbra sem hajlandó, átadott azonban a török hatóságoknak egy PKK-tagot, akit a törökök korábban elítéltek.

Időközben pedig Erdoğan kormánya is jelezte, esetleg lehet szó arról, hogy a svédek és a finnek ügyét a csatlakozási procedúra ratifikálásában szét is választják, mivel a török kormányzatnak hasonló kifogásai Helsinki politikájával szemben nincsenek.

De nem csupán a törökök, hanem a magyar kormány is vonakodik feltétel nélkül beengedni a két skandináv államot az Észak-atlanti Szövetségbe. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője múlt csütörtökön úgy fogalmazott, Orbán Viktor miniszterelnök ugyan támogatást kért a kormánypártoktól a finn és svéd csatlakozásra, a Fideszen belül azonban fenntartások merültek fel ezzel kapcsolatban. Később kiderült, több fideszes is panaszkodott, hogy a svéd és finn kormányok részéről „méltatlan rágalmak” érték Orbán Viktort az utóbbi években, ezeket a különbségeket pedig tisztázni kell a parlamenti ratifikációhoz.

(Kiemelt kép: Recep Tayyip Erdoğan török elnök (j) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (b) egy sajtótájékoztatón. Fotó: Adem Altan / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.