Harminchárom fős kiadatási listát adott át Törökország a svédeknek és a finneknek

A NATO-csatlakozás elleni vétó feloldása után azt kérik, adja ki nekik a két északi ország az általuk politikailag üldözött személyeket.

2022. június 29., 13:05

Szerző:

Törökország általa terroristának tartott 33 ember kiadatását fogja kérni Svédországtól és Finnországtól – jelentette be szerdán Bekir Bozdağ török igazságügyi miniszter, akit a helyi média idézett.

Ennek előzménye, hogy Törökország belegyezett kedden Svédország és Finnország NATO-felvételébe, a szövetség madridi csúcstalálkozóján aláírták az erről szóló megállapodást. Valamint kérdésre válaszolva a NATO főtitkára azt mondta: a finn és a svéd kormány vállalta, hogy együttműködik Törökországgal a terroristagyanús személyek kiadatásában a jogállamiság keretein belül, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően.

„Az új megállapodás keretében kérni fogjuk Finnországtól, hogy adja ki a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a Fetö hat-hat tagját, Svédországtól pedig a Fetö tíz tagját és a PKK tizenegy tagját” – mondta a miniszter.

A PKK-t nemcsak Ankara, hanem nyugati szövetségesei is terrorszervezetnek tekintik. A Fetö  a Fethullah Gülen török születésű, mérsékelt muszlim prédikátor által alapított Hizmet mozgalomra a török rezsim használt pejoratív elnevezés, és Recep Tayyip Erdoğan török elnök azzal vádolja néhai szövetségesét, ma már ellenségét, hogy ő és szervezete állt a 2016. júliusi török puccskísérlet mögött.

A sajtóhírek arról szóltak, a törökök által keresettek között van Amineh Kakakbaveh iráni kurd származású, svéd országgyűlési képviselő is, aki a PKK-val nem áll kapcsolatban, de elmondása szerint azért keresik, mert bábáskodott a svéd kormány és az Iszlám Állam ellen harcoló szíriai kurdok baloldali pártja, a PYD közötti kapcsolatfelvételnél.

(Kiemelt kép: Recep Tayyip Erdoğan török elnök beszédet mond pártja frakcióülésén a török nagy nemzetgyűlésben (TGNA) Ankarában 2022. május 18-án. Fotó: Adem Altan / AFP)