Baerbock szerint Svédország helyesen tette, hogy engedett a török követeléseknek

Svédország kézzelfogható lépéseket tett annak érdekében, hogy megfeleljen az Ankara által támasztott feltételeknek a NATO-csatlakozás jóváhagyása érdekében – szögezte le Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Stockholmban.

2023. február 14., 19:52

Szerző:

A német diplomácia vezetője kétnapos észak-európai látogatása második napján helyénvalónak és fontosnak nevezte, hogy Svédország komolyan vette Törökország aggályait és megfelelően reagált rájuk. Baerbock egyúttal kitartott korábbi álláspontja mellett, miszerint a két országnak „kéz a kézben” kell a NATO tagjává válnia. Hozzátette, hogy csatlakozásuk nem csak a svéd és finn érdekeket szolgálják, hanem az egész szervezetét is. 

A NATO-csatlakozás benyújtása után tavaly Ankara háromoldalú megállapodást kötött Stockholmmal és Helsinkivel, különös hangsúlyt fektetve a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet elleni küzdelemre Svédországban, a múlt hónapban azonban több, Svédországban történt társadalmi provokáció miatt elmérgesedett a viszony Stockholm és Ankara között. Recep Tayyip Erdogan török államfő közölte, hogy Törökország egyelőre csak a finn csatlakozást támogatja, a két ország azonban kitart amellett, hogy a kezdeti tervekhez híven együtt váljanak a katonai szövetség tagjává. 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján azonban azt hangoztatta, hogy a két ország mielőbbi csatlakozása fontosabb, minthogy ezt egyszerre tegyék meg. Ahhoz, hogy a két észak európai állam a katonai szervezet tagjává váljon, előbb mind a 30 NATO-tagállamnak el kell fogadnia és ratifikálnia kell a szervezet bővítését.

(Kiemelt képünk: Annalena Baerbock német külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2022. április 7-én, a NATO-tagországok külügyminiszterei tanácskozásának második napján. MTI/AP/Olivier Matthys)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).