Törökország megállította a lopott gabonát szállító orosz hajót

A hajó egy török kikötőben várakozik jelenleg.

2022. július 4., 10:15

Szerző:

A török vámhatóságok feltartóztattak egy orosz teherhajót, amely Ukrajna szerint lopott gabonát szállított – közölte vasárnap Ukrajna törökországi nagykövete.

A hellomagyar.hu tudósítása szerint egy ukrán külügyminisztériumi tisztviselő pénteken a Reutersnek azt mondta, hogy Zhibek Zholy mintegy 4500 tonna ukrán gabonát tartalmazó első rakományt rakodott be Berdjanszkban, az oroszok által megszállt dél-ukrajnai kikötőben.

Ezután Ukrajna kérte Törökországot, hogy tartóztassa fel az orosz zászló alatt közlekedő Zhibek Zsoly teherhajót – közölte egy tisztviselő és a Reuters által megtekintett dokumentumok szerint.

A Reuters riporterei vasárnap látták a Zhibek Zholy hajót a parttól mintegy 1 kilométerre, Karasu kikötőjén kívül lehorgonyozva, a fedélzeten vagy a közelben lévő más hajókon nem volt látható mozgás.

„Teljes mértékben együttműködünk. A hajó jelenleg a kikötő bejáratánál áll, a török vámhatóságok feltartóztatták”

– mondta Vaszil Bodnar nagykövet az ukrán nemzeti televízióban. Bodnar elmondta, hogy a hajó sorsáról a nyomozók hétfői találkozóján döntenek, és Ukrajna reméli, hogy a gabonát elkobozzák.

(Kiemelt kép: A Sormovo 2-es teherhajót töltik fel árpával 2022. június 11-én, Rosztov-na-Donu kikötőjében. Fotó: AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.