Többezer embert evakuáltak az árvizek miatt

A rendőrségi közlemény szerint ötven ember halt meg az áradásokban, kettőt pedig eltűntként tartanak nyilván.

2022. január 2., 11:32

Szerző:

Malajzia hét államát sújtották áradások vasárnap, több ezer embert evakuáltak - tájékoztatott a helyi katasztrófavédelem.

Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor, Malacca, Negeri Sembilan és Sabah államban 8727 embert 128 segélyközpontban helyeztek el. Országszerte eddig 125 490 embert érintettek az áradások - közölték.

Malajzia keleti partvidékén az október és március közötti monszunszezonban gyakoriak az áradások, de ezúttal a december 17-én kezdődött szokatlanul heves esőzések is ezreket kényszerítettek lakóhelyük elhagyására.

Az Acryl Sani Abdullah Sani főfelügyelőt idéző rendőrségi közlemény szerint ötven ember halt meg az áradásokban, kettőt pedig eltűntként tartanak nyilván.

A meteorológiai szolgálat a folyamatos, heves esőzések veszélyére hívta fel a figyelmet, egyben katasztrófavédelmi készültségi felhívást adott ki. Az öntözési és vízelvezetési minisztérium pedig azt közölte, hogy a következő három napban árhullámok várhatók az ország nyugati partvidékén.

(Kiemelt kép:  Taman Sri Muda, 2021. december 21. Raklapon húzza a barátját egy férfi a térdig érő vízben a Kuala Lumpur közelében fekvő Taman Sri Mudában 2021. december 21-én. A napokig tartó heves esőzések miatt hatalmas mennyiségű víz árasztotta el a térséget, legkevesebb 17 ember életét vesztette, mintegy 70 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. MTI/EPA/Fazry Ismail)

 

 

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.

09:53

Több robbanás volt vasárnap kora reggel az ukrán főváros, Kijev központi, Sevcsenkivszkij nevű kerületében - közölte Vitalij Klicsko, a város polgármestere a Telegram közösségi alkalmazáson.

2022. június 26., 08:22

Emmanuel Macron francia államfő megbízta eddigi miniszterelnökét, Élisabeth Borne-t, hogy július elejére alakítson egy új cselekvő kormányt az elnöki koalíción kívüli pártok bevonásával.