Több tízezren tiltakoztak a katalán függetlenségi pártok amnesztiakövetelése ellen

Több tízezren vonultak utcára vasárnap Madridban, tiltakozva a katalán függetlenségi pártok amnesztiakövetelése ellen a spanyol konzervatív Néppárt (PP) által szervezett megmozduláson.

2023. szeptember 24., 18:00

Szerző:

Alberto Núnez-Feijóo pártelnök a demonstráción alkotmányellenesnek nevezte, hogy a korábban elítélt katalán szeparatisták amnesztiát kaphassanak. A július végén megtartott spanyol parlamenti választásokon a szavazók „nem az alkotmányos rend megváltoztatására voksoltak” – jelentette ki.

A spanyol parlament két katalán nacionalista pártja ugyanis a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazás megrendezése miatt elítélt vezetők rehabilitálását szabta feltételül ahhoz, hogy képviselői akár csak tartózkodással közreműködjenek az új spanyol kormány megalakulásában.

A madridi demonstráció két nappal azelőtt történt, hogy a júliusi választásokon győztes PP miniszterelnök-jelölti programjának vitáját megkezdi a spanyol parlament alsóháza. Alberto Núnez-Feijóo a miniszterelnökké választásához szükséges 176 támogató szavazatból 172-vel rendelkezik a törvényhozásban. A hiányzó négy képviselői szavazatot az elmúlt hetekben sem sikerült megszereznie. Amennyiben a vita után tartandó szerdai szavazáson nem kapja meg az abszolút többség támogatását, és két nappal később a második kör sem lesz eredményes, akkor az uralkodó újabb miniszterelnök-jelöltet kérhet fel.

Pedro Sánchez ügyvivő kormányfő, a választásokon másodikként végzett Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára már jelezte kormányalakítási szándékát. Alberto Núnez-Feijóo bírálta a szocialista vezetőt, és megkérdőjelezte „erkölcsi és politikai tartását”, amiért a nacionalista pártok támogatását keresi, hogy újból kormányfő lehessen.

(Kiemelt képünkön a PP támogatói tüntetésen vesznek részt a szeparatista katalán politikai pártok amnesztiakérelme ellen, amelyek külső támogatására szükség van ahhoz, hogy az előrehozott parlamenti választások után baloldali koalíciós kormányt alakítsanak Madridban, Spanyolországban 2023. szeptember 24-én. Burak Akbulut / Anadolu Agency/AFP)