Újra őrizetbe vették Clara Ponsatí katalán függetlenségpárti EP-képviselőt Barcelonában

Ismét őrizetbe vette a rendőrség Clara Ponsatí katalán függetlenségpárti EP-képviselőt Barcelonában – a politikus ezt maga közölte Twitter-oldalán hétfőn.

2023. július 24., 14:21

Szerző:

Az EFE spanyol hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a politikust azért állították elő, mert nem tett eleget egy április 24-i bírósági idézésnek, és emiatt körözést adtak ki ellene június 21-én.

Ponsatínak azért kellett volna megjelennie a legfelsőbb bíróságon, hogy ismertessék vele a vádemelést engedetlenség bűntettében a 2017. októberi, alkotmányellenesen megtartott katalán elszakadási népszavazás és függetlenségi nyilatkozat egyoldalú elfogadása miatt. A Carles Puigdemont vezette szeparatista katalán kormány egykori tagja több mint öt évet töltött az Egyesült Királyságban és Belgiumban, mivel a letartóztatási parancs volt ellene érvényben hazájában.

Március 28-án tért haza először, miután a spanyol törvényhozás módosította az ország büntető törvénykönyvét, és megszüntette az egyetlen olyan bűncselekményt, a zendülést, amely börtönnel fenyegette volna a 2017-es események következményeként.

A politikust akkor is őrizetbe vették néhány órára, amit EP-képviselői mentelmi jogára hivatkozva jogellenesnek nevezett.

Július elején azonban az Európai Unió Bírósága megerősítette mentelmi jogának felfüggesztését az ellene folyó spanyolországi bírósági eljárás miatt, csak úgy, mint az egykori katalán elnök Carles Puigdemont és Toni Comín volt kormánytag esetében.

(Kiemelt kép: Clara Ponsati EP-képviselőt őrizetbe veszik, amikor 5 év száműzetés után Barcelonában 2023. március 28-án visszatért Spanyolországba. Fotó: Josep LAGO / AFP)