Több százezer gyermek halhat éhen a háború miatt

A 40 éve nem látott szárazság és az orosz-ukrán háború miatti gabonahiány katasztrófához vezet Afrikában. 

2022. június 8., 21:00

Szerző:

Hatalmas éhínség fenyegeti Szomáliát, több százezren is meghalhatnak, köztük nagyon sok gyermek – figyelmeztetett az ENSZ Szomáliáért felelős humanitárius koordinátora, akit a Middle East Monitor című, londoni székhelyű hírportál idézett szerdán.

New York-i sajtótájékoztatóján Adam Abdel Mawla azt mondta, hogy az egye súlyosbodó szárazság hétmillió embert érint, s máris több, mint 805 ezren hagyták el otthonaikat. Hozzátette: nagy valószínűséggel az idei esős évszakban sem lesz megfelelő csapadékmennyiség, így a helyzet 2023 közepéig vélhetően nem változik. Mintegy 7,1 millió szomáliait, azaz a lakosság csaknem felét fenyegeti élelmiszer-bizonytalanság – jelentette ki, hozzátéve, hogy a külföldről behozott élelmiszerek ára 160 százalékkal emelkedett. 

Szomáliában emellett csaknem 40 év óta nem volt ekkora szárazság, az ENSZ becslései szerint a csapadékhiány okozta éhínségbe akár 330 ezer gyerek is belehalhat. 

Szakértők többször figyelmeztettek arra, hogy az ukrajnai háború nyomán elakadó gabonaexport miatt több afrikai országban – köztük Szomáliában – katasztrofálisnak helyzet alakulhat ki.

Ukrajna és Oroszország a világ legnagyobb búzaexportőre. Az ENSZ szerint Afrika 54 országa a búza csaknem felét Ukrajnából és Oroszországból importálja, de a háború miatt a szállítások akadoznak vagy teljesen leálltak. 

Oroszország emellett jelentős műtrágya-szállítója is tucatnyi afrikai országnak.

(Kiemelt képünk: Egy pajta előtt magasra halmozott napraforgó- és búzamagok, amelyeket nem tudnak elültetni egy farmon Rohoziv faluban, Kelet-Kijevben, Ukrajnában 2022. május 16-án. Fotó: Hiroto Sekiguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

18:30

Elfogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Indonézia meghívását a részvételre a G20-csoport novemberi csúcstalálkozóján, de ennek formáját még pontosítani kell – jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó hétfőn Moszkvában újságíróknak nyilatkozva.

18:18

Srí Lankán napokon belül elfogyhat az üzemanyag az egyik legnagyobb, jelenleg is tartó gazdasági válságuk közepette. A kormány az IMF-hez fordult segítségért, de nem biztos, hogy megkapják időben a mentőcsomagot.

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat – jelentette ki Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.