Több mint száz orosz művészt és közéleti személyiséget sújtanak szankciókkal

Ukrajna szankciós listára helyezett több mint száz - túlnyomó többségében - orosz művészt és más közéleti személyiséget, köztük az opera, a filmművészet és a popzene néhány kiemelkedő alakját, derült ki az ukrán elnöki hivatal által szombaton közzétett rendeletből.

2023. január 8., 09:26

Szerző:

A szankciós listán szerepel a Bécsben élő, 2006 óta osztrák állampolgársággal is rendelkező Anna Nyetrebko világhírű operaénekes, akit korábban amiatt ért bírálat, hogy túlságosan közel áll a Kremlhez, és hogy nem eléggé kritikus Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben.

Szankciókkal sújtják továbbá Filipp Kirkorov bolgár-orosz popénekes-zeneszerzőt, Nyikita Mihalkov Oscar-díjas orosz filmrendezőt, Alekszandr Dugin orosz filozófust és közéleti szereplőt, valamint Marita Szimonjant, az orosz állami televízió vezetőjét is.

Összesen 119 személy - köztük három ukrán állampolgár - nem léphet be Ukrajna területére a rendelet értelmében, ukrajnai vagyonukat pedig befagyasztják.

(Kiemelt kép: Nyikita Mihalkov. Fotó: Tiziana FABI / AFP)

17:44

A finn, a norvég, a dán és az izlandi szakszervezetek is távoznak a Nemzetközi Újságíró Szövetségből. Szerintük a szervezet antidemokratikusan működik, pénzügyeit etikátlanul kezeli, és kifogásolták, hogy a szövetség nem zárta ki az Orosz Újságíró Szövetség azon alkalmazottait, akik az oroszok által megszállt ukrajnai területeken kezdtek el dolgozni.

2023. január 31., 15:30

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hétfőn egy újságíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnába. Nagy-Britannia és Németország vezetője is kizárta, hogy repülőket küldene a háború sújtotta országba. Franciaország és Lengyelország ugyanakkor nem zárkóznak el a lehetőségtől, de semmiképpen sem kerülnék meg a NATO-t a kérdésben.