Több mint ötven embert mészároltak le Nigériában

A vérengzés péntek este történt. 

2022. január 16., 18:41

Szerző:

Fegyveresek tucatjai több mint ötven embert mészároltak le az északnyugat-nigériai Kebbi államban – közölte vasárnap Abdullahi Karman Unashi helyi vezető.

A vérengzés még péntek este történt Dankade településen. Beszámolók szerint a támadók motorokon érkeztek és tűzharcba keveredtek rendőrökkel és katonákkal, akik kénytelenek voltak visszavonulni. A támadók ezt követően üzleteket és gabona-raktárakat gyújtottak fel, majd szombatra virradóra elhajtották a jószágokat.

„Két katonát, egy rendőrt és ötven falusit gyilkoltak meg. Elhurcolták Dankade elöljáróját és több falusit, főleg nőket és gyerekeket”

– ismertette Karman.

Didzi Umar Bunu, az elhurcolt elöljáró fia szerint a támadók óta vasárnap reggeli órákban visszatértek és még több épületet gyújtottak fel.

„Nem követeltek váltságdíjat. Dankade talapülésen mindenhol holttestek hevernek”

– mondta Umar telefonon nyilatkozva újságíróknak.

Az eset mindössze egy héttel azt követően történt, hogy a Kebbivel határos Zamfara szövetségi államban mintegy kétszáz embert öltek meg.

Nigéria északnyugati és középső részén gyakoriak a fegyveres támadások, fosztogatások, emberrablások, gyújtogatások és jószáglopások. Az elkövetők a legtöbb esetben a Boko Haram nevű terrorszervezet tagjai. A forrongó Zamfarában és Niger államban egyébként a központi kormány katonai hadműveletet indított és kommunikációs zárlatot rendelt el a Boko Haram-terroristák, illetve a banditák kiűzésére.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)