Több ezer palesztinpárti tüntető gyűlt össze a Fehér Ház közelében

Több ezer palesztinpárti tüntető gyűlt össze Washington központjában szombaton, hogy Izrael ellen és a palesztinok mellett tüntessen, részben a Hamászt támogatva és tűzszünetet követelve.

2023. november 4., 18:51

Szerző:

Washingtonban, a Fehér Ház közelében összegyűlt tüntetők főként azt követelték, hogy állítsák le a harcokat a Gázai övezetben, illetve az Egyesült Államok hagyjon fel Izrael támogatásával.

A helyszíni beszámolók szerint a tüntetők az Egyesült Államok több államából utaztak a fővárosba palesztinbarát szervezetek hívására, többen buszokkal érkeztek Illinois és Ohio államból.

A megszólaló tüntetők egy része azt hangoztatta, hogy kifejezetten a palesztin emberek mellett szeretne kiállni, de az iszlamista Hamászt nem támogatja. Mások ugyanakkor a Hamász cselekedeteit elfogadhatónak mondták, mert szerintük az Egyesült Államokban hivatalosan terrorszervezetnek számító mozgalom a palesztinok szabadságáért harcol.

Pénteken Kaliforniában mintegy 200, többségében békés palesztinbarát tiltakozó megakadályozta egy amerikai kormányzati tulajdonban álló kereskedelmi hajó elindulását Oakland kikötőjéből. A palesztin zászlókat lobogtató aktivisták azt követelték, hogy Washington állítsa le Izrael támogatását.

(Kiemelt kép: Tüntetők a palesztinok támogatásáért tüntetnek Washingtonban 2023. november 4-én. 2023. október 7. óta több ezer izraeli és palesztin ember halt meg, miután a Gázai övezetben állomásozó palesztin Hamász fegyveresei meglepetésszerű támadással behatoltak Dél-Izraelbe, ami arra késztette Izraelt, hogy másnap hadat üzenjen a Hamásznak a Gázai övezetben. OLIVIER DOULIERY / AFP)