Feltételezett iszlamisták gyilkoltak a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Iszlamista felkelők gyilkolhattak meg legkevesebb 36 embert csütörtökre virradóra a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a támadást több forrás is megerősítette.

2023. március 9., 13:58

Szerző:

A támadás az Észak-Kivu tartománybeli Beni városától 30 kilométerre délre, a Mukondi nevű faluban történt. A források feltételezése szerint a támadást a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű ugandai alapítású iszlamista milícia Kelet-Kongóban tevékenykedő fegyveresei követték el, akik gyakran bozótvágókkal és fejszékkel támadnak a helyiekre.

A helyi kormányzó, Carly Nzanzu Kasivita 36 halálos áldozatról számolt be csütörtöki Twitter-bejegyzésében. Mumbere Limbadu Arsene az egyik helyi civil társadalmi csoport vezetője 44 halálos áldozatról és több eltűnt személyről adott információt. „Az elkövetés módja az ADF-re enged következtetni, mivel nem találtunk semmilyen lövedéket sem” – fogalmazott Arsene, aki hozzátette, hogy több áldozatra rágyújtották a házat.

A helyi katonaság szóvivője, Antony Mwalushayi megerősítette a támadásról szóló híradást, de a halottak számáról nem közölt információt. Szakértők szerint az ADF az Iszlám Állam terrorszervezet helyi szárnya. A szervezet több ezer embert ölt már meg.

A kongói kormányzat 2021-ben indított műveletet az Észak-Kivuban és a szomszédos Ituri tartományban tevékenykedő fegyveres milíciák ellen. A gyilkosságok és a támadások száma azonban azóta sem változott, és a tartományban súlyos humanitárius válság alakult ki.

(Kiemelt képünk illusztráció. A 2022. december 07-én készült felvételen a Kongói Demokratikus Köztársaság zászlóit gyertyák veszik körül Beniben az ország keleti részén zajló zavargások áldozatainak emlékére rendezett imavirrasztáson. Fotó: Sébastien KITSA MUSAYI / AFP)