Folytatódott a brutális mészárlás Kongóban

 A Kongói Demokratikus Köztársaság kormányának hétfői közlése szerint 272 civilt mészároltak le lázadók a múlt héten az ország keleti felében található Kishishe településen.

2022. december 5., 21:14

Szerző:

A kongói hadsereg csütörtökön még ötven meggyilkolt civilről számolt be. A hatóságok a Március 23. Mozgalom (M23) tuszi lázadószervezet harcosait hibáztatták a történtekért, míg a felkelők tagadták, hogy közük lett volna a vérengzéshez.

A hadsereg szerint a milícia fegyveresei november 29-én támadtak a civilekre, miközben harcot folytattak a kormánycsapatokkal.

A kongói tájékoztatási miniszter korábbi közlése szerint a felkelők kényszerítéssel toboroztak a civil lakosság körében.

A kormányhadsereg és az M23 között október óta ismét elszabadult az erőszak az ország forrongó keleti részén.

A természeti erőforrásokban gazdag, nagy kiterjedésű közép-afrikai ország vezetése a keleti végeken tucatnyi fegyveres szervezettel harcol, az incidensek miatt diplomáciai válság is kialakult Kongó és a szomszédos Ruanda között, mivel a kinshasai vezetés szerint Kigali támogatja az M23 milicistáit.

(Kiemelt kép: Keresztények tüntetnek Kinshasában a Március 23 milícia brutális mészárlása ellen 2022. december 4-én. Fotó: Anadolu Agency via AFP)