A belga király megpróbálja feledtetni országa történelmi bűneit Kongóban

Látogatása alkalmával biztosította támogatásáról a Kongói Demokratikus Köztársaságot. Az országban azonban nehezen múlnak a kivégzett elnök, Patrice Lumumba, és a sötét belga gyarmati örökség miatti sebek.

2022. június 10., 20:49

Szerző:

A Kongói Demokratikus Köztársaságban tárgyaló Fülöp, belga király pénteki beszédében arra biztatta az ország második legnagyobb városa, Lubumbashi egyetemének diákjait, hogy „a jövőbe nézzenek”, s egyben Belgium támogatásáról biztosította a válságokkal küzdő országot.

Fülöp király és Matild királyné a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke, Félix Tshisekedi meghívására kedden érkezett az országba.

A négynaposra tervezett látogatás első napján a király mély sajnálatát fejezte ki az ország lakosai ellen a belga gyarmati uralom idején elkövetett bűnök miatt.

Pénteken, a lubumbashi egyetemistáknak úgy fogalmazott: "ma a jövőbe tekintünk, s ez a jövő az önöké". Majd azt hangsúlyozta, hogy „nincs fejlődés béke nélkül, és nincs béke fejlődés nélkül”.  

„Még mindig sok a kihívás” - fogalmazott az uralkodó a pénteki beszédében, s konkrétan a szegénység elleni harcot említette. Kiemelte azt is, hogy nagyon fontos javítani az ország biztonsági helyzetén, elsősorban Kongó keleti vidékein. "Belgium az önök oldalán áll ebben a küzdelemben" - mondta. Kifejtette: Kongónak rengeteg ásványkincse van, amely gazdaggá teheti az országot.

Kongót II. Lipót belga király gyarmatosította, akinek az óriási afrikai ország 1885 és 1908 között a magánbirtoka volt.

Fülöp király már két évvel ezelőtt levelet intézett Tshisekedihez. A levélben „legmélyebb bocsánatot” kért a gyarmatosítás „sebeiért”. A 2013-ban hatalomra került belga uralkodó sajnálatát fejezte ki „az erőszakos és kegyetlen cselekedetekért”.

„A bocsánatkérés megtörtént, s ez kezdete az új partnerségnek, amely megszilárdul majd” - fogalmazott hétfőn este Kinshasában a kongói kormány szóvivője, Patrick Muyaya. Leszögezte, hogy „nem feledjük a múltat, de a jövőbe tekintünk”. Pénteken Fülöp király afölötti örömének adott hangot, hogy "ismét dinamikusak" a belga-kongói kapcsolatok.

(Kiemelt kép: Fülöp belga király és Matild királnyé megérkezik a kongói Kinsasha repülőterére. Fotó: NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP)

20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.