A belga király megpróbálja feledtetni országa történelmi bűneit Kongóban

Látogatása alkalmával biztosította támogatásáról a Kongói Demokratikus Köztársaságot. Az országban azonban nehezen múlnak a kivégzett elnök, Patrice Lumumba, és a sötét belga gyarmati örökség miatti sebek.

2022. június 10., 20:49

Szerző:

A Kongói Demokratikus Köztársaságban tárgyaló Fülöp, belga király pénteki beszédében arra biztatta az ország második legnagyobb városa, Lubumbashi egyetemének diákjait, hogy „a jövőbe nézzenek”, s egyben Belgium támogatásáról biztosította a válságokkal küzdő országot.

Fülöp király és Matild királyné a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke, Félix Tshisekedi meghívására kedden érkezett az országba.

A négynaposra tervezett látogatás első napján a király mély sajnálatát fejezte ki az ország lakosai ellen a belga gyarmati uralom idején elkövetett bűnök miatt.

Pénteken, a lubumbashi egyetemistáknak úgy fogalmazott: "ma a jövőbe tekintünk, s ez a jövő az önöké". Majd azt hangsúlyozta, hogy „nincs fejlődés béke nélkül, és nincs béke fejlődés nélkül”.  

„Még mindig sok a kihívás” - fogalmazott az uralkodó a pénteki beszédében, s konkrétan a szegénység elleni harcot említette. Kiemelte azt is, hogy nagyon fontos javítani az ország biztonsági helyzetén, elsősorban Kongó keleti vidékein. "Belgium az önök oldalán áll ebben a küzdelemben" - mondta. Kifejtette: Kongónak rengeteg ásványkincse van, amely gazdaggá teheti az országot.

Kongót II. Lipót belga király gyarmatosította, akinek az óriási afrikai ország 1885 és 1908 között a magánbirtoka volt.

Fülöp király már két évvel ezelőtt levelet intézett Tshisekedihez. A levélben „legmélyebb bocsánatot” kért a gyarmatosítás „sebeiért”. A 2013-ban hatalomra került belga uralkodó sajnálatát fejezte ki „az erőszakos és kegyetlen cselekedetekért”.

„A bocsánatkérés megtörtént, s ez kezdete az új partnerségnek, amely megszilárdul majd” - fogalmazott hétfőn este Kinshasában a kongói kormány szóvivője, Patrick Muyaya. Leszögezte, hogy „nem feledjük a múltat, de a jövőbe tekintünk”. Pénteken Fülöp király afölötti örömének adott hangot, hogy "ismét dinamikusak" a belga-kongói kapcsolatok.

(Kiemelt kép: Fülöp belga király és Matild királnyé megérkezik a kongói Kinsasha repülőterére. Fotó: NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.