Tizennyolc ember halt meg egy kórháztűzben Indiában

Ez már a második kórháztűz volt alig több mint egy hét alatt, ami az egészségügyi ellátórendszer katasztrofális állapotát jelzi. 

2021. május 1., 14:37

Szerző:

Tizennyolc ember halt meg Indiában, miután kigyulladt egy koronavírusos betegeket kezelő kórházi osztály az ország nyugati részén található Barucsban – számolt be többek között az Al Jazeera.

A tűzvészből harmincegy pácienst sikerült kimenekíteni, állapotuk stabil – jelentette egy helyi rendőrtiszt. Az érintett kórházi részleg a földszinten volt, és a tüzet egy órán belül eloltották. Helyi források szerint a tüzet elektromos zárlat okozta, az ügyben vizsgálatot rendeltek el.

Április 23-án az intenzív osztályon tűzesetben 13 COVID-19 beteg halt meg Mumbai külterületén, a Virar régióban.

Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken kabinetülést hívott össze, ahol az ország omladozó egészségügyi rendszerének megmentésének lehetőségéről egyeztettek, eszerint

  • bővítenék a kórházi ágyszámokat,
  • felpörgetnék az az oltóanyaggyártást,
  • továbbá növelnék az oxigén tárolása és szállítása alkalmas kapacitásokat,
  • és megpróbálnák kezelni az alapvető gyógyszerek hiányát is.

A kórházakat és krematóriumokat elárasztó járvánnyal szembesülve az indiai kormány az évszázad egyedülálló válságának minősítette a világjárványt.

Az 1,3 milliárd lakosú országban a hivatalos adatok szerint több mint 19,1 millió fertőzöttje és 211 853 halálos áldozata van a koronavírusnak. Szakértők szerint a valós számok ennél jóval nagyobbak lehetnek a tesztelés hiánya és a fel nem derített esetek miatt. 

Indiában február vége óta 7,7 millió fertőzöttet regisztráltak, miközben az ezt megelőző időszakban hat hónap alatt igazoltak ugyanennyit. Január óta India lakosságának mintegy 10 százalékát oltották be, de csak 1,5 százalék kapta meg a teljes védettséghez szükséges oltásadagját.

(Kiemelt kép: Bharucs, 2021. május 1. Kiégett terem a Welfare Kórházban 2021. május 1-jén, miután tűz volt a nyugat-indiai Bharucsban működő intézmény Covid-osztályán, ahol az új koronavírus előidézte betegségben szenvedőket kezelik. Tizennyolc ember életét vesztette. MTI/AP | Viral Rana)