Tízen meghaltak, tizenöten megsebesültek egy késeléses támadásban

Tízen meghaltak, tizenöten megsebesültek egy késeléses támadásban a kanadai Saskatchewan tartomány egy őslakos közösségében és a közeli városban, közölte a helyi rendőrség, a két gyanúsítottat keresik.

2022. szeptember 5., 07:33

Szerző:

A késeléseket több helyszínen követték el a James Smith Cree Nation őslakos közösségében és a Saskatoontól északra fekvő Weldon faluban a rendőrség szerint. A két gyanúsított után tartományszerte kutatnak.
 

Nem tudni mi áll a támadások hátterében

A saskatchewani rendőrség helyettes vezetője, Rhonda Blackmore közölte, hogy egyes áldozatokra a gyanúsítottak célzottan támadtak, másokat azonban, úgy tűnik, véletlenszerűen késeltek meg. Indítékkal nem tudott szolgálni.
    

„Rettenetes, ami a tartományunkban történt ma”

– mondta, hozzátéve, hogy 13 helyszínen találtak halottakat és sebesülteket.

A vasárnapi volt a kanadai tömeggyilkosságok közül az egyik legsúlyosabb. A legtöbb, 22 halálos áldozatot követelő lövöldözés 2020-ban történt, amikor egy rendőrnek öltözött férfi Új-Skócia tartományban otthonukban lőtt agyon embereket és gyújtogatott. 2019-ben egy férfi furgonnal gázolt halálra tíz gyalogost. A tömeggyilkosságok ritkábban fordulnak elő Kanadában, mint az Egyesült Államokban.Blackmore elmondása szerint a rendőrség vasárnap reggel 6 óra előtt kapta az első jelentéseket az őslakos közösségből, majd gyorsan újabb jelentések érkeztek. Délben a rendőrség figyelmeztetést adott ki, mely szerint Regina városban, a támadások helyszínétől mintegy 335 kilométerre láttak egy járművet, benne a két gyanúsítottat dél körül, azóta nem tudni róluk.
 

A reginai rendőrség úgy vélte, a két ember még a városban van, és a Twitteren arra kérte a lakosokat, hogy kövessék a rendőrségi tájékoztatást, vagyis legyenek óvatosak, ne közelítsék meg a két férfit, és adjanak róluk információt, ha tudnak. A két gyanúsított a 31 éves Damien Sanderson és a 30 éves Myles Sanderson. Az utóbbit egy májusi lista szerint körözik, jogtalanul van szabadlábon. Az őslakos közösség három csoportjában, ahol a támadások történtek, helyi szükségállapotot hirdettek ki.
 

Sokkoló és lesújtó a borzalmas támadások híre. Kanadaiként együtt gyászolunk mindenkivel, akit az erőszak érintett, és a saskatchewani emberekkel – írta közleményében Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

(Fotó: Shutterstock)

15:38

Legalább negyvenegyen meghaltak a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban a héten Zahedanban – közölte az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet vasárnap.

15:24

Az izraeli kormány programot fogadott el az orosz bevándorlók fogadására, mely segíti beilleszkedésüket – jelentette a Maárív című izraeli újság hírportálja vasárnap.