Tíz gyerek is volt az Izraelben agyontaposott zarándokok között

A legfiatalabb áldozat 9 éves volt, és több olyan család is van, akik két gyereküket is elveszítették. A vallási eseményen történt tragédiában 45-en haltak meg, 150-en megsérültek.

2021. május 1., 20:20

Szerző:

Legalább tíz gyerek vagy 18 év alatti tizenéves volt azok között az ultraortodox zsidó zarándokok között, akiket péntek hajnalban a Meron-hegységben agyontaposott a tömeg egy vallási ünnepségen kialakult tolongásban – derült ki a halálos áldozatok szombaton közzétett részleges listája alapján.

A halottak azonosítása még mindig folyamatban van. A legfiatalabb áldozat kilencéves volt. Az eddigi adatok szerint két család vesztette el két-két gyermekét a tragédiában. A halottak között van négy amerikai, egy kanadai és egy argentin állampolgár is.

Izraelben egyre többen követelik hivatalos vizsgálóbizottság létrehozását a tömegrendezvényt engedélyező politikusok és a döntéshozók esetleges felelősségének megállapítására, miután az utóbbi években már sokan figyelmeztettek arra, hogy nem biztonságosak a körülmények.

Az igazságügyi minisztérium a rendőrség felelősségét kezdte vizsgálni, mert a rendőrségi kordonok állítólag nehezítették a menekülésüket. A zarándoklaton évek óta százezres tömegek imádkoznak. Tavaly a járvány miatt nem engedélyezték, de idén a magas átoltottság miatt igen.

A tragédia amiatt történt, hogy a hömpölygő, sűrű tömegben egy lefelé tartó csúszós lépcsőn többen felbuktak, és egymásra zuhantak. A szűkös helyen nem tudtak felkelni, kiszabadulni, miközben újabb embereket toltak közéjük. A tömegszerencsétlenségben 45-en meghaltak, és 150-en megsérültek.

(Kiemelt képünkön az egyik áldozat temetése. Fotó: Menahem Kahana / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.