Titokzatos támadásokról beszél a CIA, mi történik az amerikai kémekkel?

Eddig százharminc befolyásos amerikai tisztviselő szenvedett el az elmúlt öt évben olyan titokzatos támadást külföldön, ami károsította az egészségüket.

 

 

 

2021. május 13., 10:27

Szerző:

A New York Times arról számolt be, hogy a károsultak között kémek, diplomaták és katonák is vannak. A gyanús esetek a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA; a külügy-; a védelmi minisztérium, a Pentagon és egyéb kormányzati szervek munkatársai körében történtek. Az incidensek elsősorban Kínában és Kubában történtek, de azóta Európában és Ázsia más országaiban is voltak hasonlók.

December óta a CIA legalább három munkatársa számolt be komoly egészségi problémákról, ezek közül az egyik az elmúlt két hétben történt, és orvosi kezelést igényelt. Olyan áldozat is van, aki külföldi útját követően hosszú távú agykárosodást szenvedett el. Az érintettek tünetként erős fejfájásokról, valamint furcsa érzékelési jelenségekről számolnak be, nyomást éreznek, hangokat hallanak, vagy melegség önti el őket, amit hirtelen szédülés, hányinger, fej- és nyakfájás követ.

Az amerikai kormányzati szervek korábban vagy jelenleg dolgozó mintegy 20 tisztviselővel készítettek interjút a témában, de elhallgatták az információkat.

A jelenlegi elnök, Joe Biden kormányzata egyelőre hivatalosan nem akar találgatni, bár Pentagon-tisztségviselők szerint egyes esetekben a bizonyítékok arra mutatnak, hogy az orosz katonai hírszerzés volt a felelős értük. Oroszország határozottan visszautasította, hogy köze lenne az egészhez.

 (Kiemelt képünk illusztráció: AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.