Titkolóznak az oroszok – nukleáris hadgyakorlatra készülnek

Az amerikaiak értesülései szerint Oroszország hamarosan rakétateszteket hajt végre. 

2022. október 18., 10:12

Szerző:

Az Egyesült Államok úgy értesült, hogy az oroszok rakétateszteket hajthatnak végre a következő napokban. A START-egyezmény alapján Oroszországnak ezt előre be kellene jelentenie, Moszkva azonban egyelőre nem közölt információt arról, hogy nukleáris hadgyakorlatot tervez, írja az Index. 

A NATO nukleáris hadgyakorlatának idei fordulója jelenleg is zajlik, és az orosz nukleáris erők is hasonló időszakban szoktak gyakorlatozni. Ennek azért van nagy jelentősége, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök az elmúlt hetekben nem zárta ki az atomfegyver bevetését sem az ukrajnai háború során. A Reuters értesülései szerint ugyanakkor a nyugati katonai tisztviselők kellően felkészültek és tájékozottak ahhoz, hogy meg tudjanak különböztetni egy hadgyakorlat keretében kilőtt rakétát egy élesen bevetett rakétától.

(Kiemelt kép: Egy orosz Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétaindító a Vörös téren vonul végig a Győzelem napi katonai parádén Moszkva központjában 2022. május 9-én. Oroszország a második világháborúban a náci Németország felett aratott győzelem 77. évfordulóját ünnepli.
Fotó: Alexander NEMENOV / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.