Time Magazin: a 2022-es év hősei az iráni nők

Az év hőseinek választotta az iráni nőket és lányokat a Time Magazin. A fiatalok szó szerint az életüket kockáztatva vonulnak az utcára, hogy kiálljanak a jogaikért a hatalmon lévő konzervatív rezsim ellen.

2022. december 7., 16:25

Szerző:

A Time Magazin a 2022-es év hőseinek választotta meg az iráni nőket és fiatal lányokat. Az ellenállást 2017 telén egy Vida Movahed nevű nő kezdte, aki a teheráni Forradalom utca egy forgalmas pontján felállt egy közműládára, fehér fejkendőjét egy botra tűzte és feltartotta. A fehér sál a megadást jelző fehér zászlót idézve békés tiltakozást fogalmazott meg a rezsim öltözködési szabályai ellen. Vida Movahedet pár órán belül letartóztatták. Egy hónappal később azonban egy egyetemi hallgató, Narges Hosseini ugyanazon a helyen, ugyanúgy demonstrált. A mozgalomhoz, amely a #TheGirlsof RevolutionStreet (A Forradalom utca lányai) néven vált ismertté, egyre többen csatlakoztak. A nők virágokat hagytak tiltakozásaik helyszínein, hogy inspirálják egymást és a felnövő generációt.

https://www.facebook.com/time/posts/pfbid02nNUhysvchaxYeFi4F7vvSvHzi3C7nczoQcEFjccZ1JEvWxUCgBRmBZqK3P7h2kXSl

Az Iránban jelenleg utcán lévő nők megdöbbentően nagy része éppen csak tinédzser (az iráni rendőrség becslései szerint a letartóztatott tüntetők átlagéletkora 15 év), és olyanok, mint bármely más Z generációba született fiatal: vegánok, de-iszlamizálják a nevüket és nem akarnak gyereket. Már Mahsza Amini halála előtt is megvolt a saját karakterük.

A Time újságírója úgy látja, hogy az utóbbi években az állam mintha ráébredt volna, hogy le van maradva az öltözködési szabályok tekintetében, és „láthatóan megijedt.” Tavaly télen a szokásos, unalmas óriásplakátok helyett, amelyeken egy fekete csadorba öltözött, jámbor nő látható valamilyen szemérmes üzenettel az igénytelenségről, a teheráni Modarres gyorsforgalmi út fölött egy panorámakép jelent meg, amelyen egy minimalista, sportos hidzsábot viselő nő sprintel fel egy hegyre, a következő felirattal: „Te jelölöd ki az utat. #findyourself”

A cikk megjelenésekor eddig körülbelül 400 tüntető vesztette életét a Mahsza Amini halálát követően kirobbant tüntetéshullámban. Nemrégen az iráni futballcsapat kemény fenyegetést kapott az iráni vezetőségtől, amiért a katari világbajnokságon nem énekelték el az iráni himnuszt november 21-én az Anglia elleni mérkőzésük előtt.

A mozgalom részeként korábban írtunk azokról az iráni nőkről, lányokról és asszonyokról, akik fedetlen hajukról készített szelfikkel képviselik az iráni nők szabadsághoz való jogát. A mozgalom a „nők, élet, szabadság” szlogennel üzen az őket elnyomó rezsimnek és a világnak. 

(Kiemelt képünk: A Time Magazin címlapja 2022 decemberében. Forrás: Time Magazin Facebook.)