Kínzással fenyegetik az iráni válogatott játékosainak családtagjait

Először ajándékokat és kocsikat ígértek az iráni válogatottnak cserébe azért, hogy ne csatlakozzanak a hónapok óta tartó, Mahsza Amini halálával kirobbanó iráni tüntetésekhez, ám miután november 21-én a játékosok nem énekelték el az iráni himnuszt az Anglia elleni mérkőzésükön, az iráni rezsim fenyegetni kezdte a válogatottat.

2022. november 30., 11:21

Szerző:

Egy, a meccsek biztonságával foglalkozó forrás azt közölte CNN-nel, hogy miután november 21-én az Anglia elleni nyitómérkőzésen az iráni válogatott játékosai nem énekelték el a nemzeti himnuszt, az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) egy találkozón megfenyegette őket, hogy családtagjaikat erőszaknak és kínzásoknak vetik alá, ha bármilyen módon csatlakoznak a politikai tiltakozáshoz.

Ennek következtében a játékosok elénekelték a himnuszt a múlt pénteki, Wales ellen játszott második meccsük előtt. Irán 2-0-ra győzött aznap – írta a Promotions.hu. A BBC forrása szerint a válogatott játékosait megfigyelés alatt tartják. A csapaton kívül nem találkozhatnak másokkal.

Miután az iráni válogatott portugál edzője, Carlos Queiroz találkozott az IRGC tisztjeivel, arról tájékoztatott, hogy az iráni játékosok csak és kizárólag a FIFA előírásai szerint tiltakozhatnak a világbajnokságon. A CNN forrása arról is is beszámolt, hogy az angliai meccs előtt ajándékokat és autókat ígértek a játékosoknak, ám a rezsim most már úgy látja, hogy a fenyegetés hatékonyabb.

„A legutóbbi, Wales elleni meccsen a rezsim több száz színész-szurkolót küldött. A következő, Egyesült Államok elleni meccsen a rezsim a szereplők számának jelentős, több ezerre növelését tervezi” – idézi a forrást a lap.

Iránban szeptember közepe óta tartanak a kormányellenes tiltakozások, amelyeknek ellenzéki csoportok szerint már több, mint 300 halálos áldozata van, amelyek közül 40 gyerek. Ali Bakeri Káni iráni külügyminiszter-helyettes egy, az indiai NDTV televíziós csatornának adott interjújában arról beszélt, hogy a tüntetések során körülbelül 50 rendőr is életét vesztette.

(Kiemelt képünk: Az iráni elnöki hivatal által rendelkezésre bocsátott képen Carlos Queiroz portugál edző beszél, miközben a csapat találkozik Ebrahim Raisi iráni elnökkel a 2022-es FIFA-világbajnokságra Katarba való elutazás előtt, a teheráni elnöki hivatalban, 2022. november 14-én.Fotó: Iráni elnökség / AFP)