Hétezer rendőrt vezényeltek ki Iránban a kendőtlen nők megfigyelésére

Mintegy hétezer civil ruhás erkölcsrendőr figyeli árgus szemekkel a tavasz érkezésével fejkendőjüktől (hidzsáb) megszabaduló iráni nőket hazájuk fővárosában, Teheránban – írta a The Guardian.

2016. április 20., 15:42

Azonban az iszlám köztársaság szigorú vallási szabályai ellen lázadók sem teljesen fegyvertelenek, ugyanis egy okostelefonos applikáció (a Gershad nevű) tájékoztatja őket, hol várható éppen hivatalos ellenőrzés.

Hosszein Szadzsedinia teheráni rendőrfőnök újságíróknak elmondta, hogy az új, civil ruhás egységek leginkább „a helytelen kendőviselésre, a fejkendő autózás közbeni hiányára, a veszélyes vezetési stílusra, az utcai feltűnősködésre, a nők zaklatására és a zajszennyezés csökkentésére fognak figyelni”.

Helyi hírügynökségek szerint az erkölcsrendőrök nem fogják igazoltatni a szabálytalankodókat, csupán elküldik feletteseiknek az autósok rendszámát, és annak alapján behívják őket a helyi rendőrőrsre. Akik nem jelennek meg a hívó szóra, azok ne csodálkozzanak, ha később nem biztos, hogy el tudják adni az autójukat – figyelmeztettek a hatóságok.

A hír azonnal az iráni közbeszéd fókuszpontjába került.
„Bárcsak olyan országban élnénk, ahol az erkölcstelenség helyett a korrupció ellen harcolnának álruhás ügynökök” – írta Twitter-bejegyzésében egy iráni felhasználó.

Egy másik élcelődött: „Mostantól ne aggódj, ha úgy érzed, hogy követnek az utcán, nem a tolvaj az, csak a civil ruhás erkölcsrendőr.”

A hidzsáb az 1979-es iszlám forradalom óta kötelező viselet Iránban, bár a hatóságok csak egyre nagyobb erőfeszítések árán képesek betartatni a szabályt az iráni nőkkel. Sokakat a büntetéstől való félelem sem akadályoz meg abban, hogy szembemenjenek a hivatalos állásponttal, és öltözködésükkel napi szinten feszegetik a határokat. Az iráni vezetők, különösen Hamenei és köre ennek ellenére ragaszkodik a fejkendő használatához, míg Haszan Róháni mérsékelt elnök azt jelezte, hogy nem nézi jó szemmel az erkölcsrendészet új módszereit.

(

The Guardian)

18:40

Moszkva nagyra értékeli az iráni vezetésnek az ukrajnai konfliktus ügyében képviselt kiegyensúlyozott álláspontját, jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán Moszkvában fogadta iráni hivatali partnerét, Hoszein Amirabdollahiánt.