Működésben az orosz háborús cenzúra: tíz év börtönt kaphat két Instagram-posztért egy 20 éves diáklány

Olesszija Krivcsova 20 éves. Házi őrizetben van, amióta egy nap rendőrök törtek be az otthonába és a földre teperték, miután az orosz-ukrán háborút kritizáló képet osztott meg az Instagramon. Olessziját terrorizmussal és az orosz hadsereg lejáratásával vádolják. Akár 10 év börtönt is kaphat.

2023. február 15., 17:20

Szerző:

Olesszija Krivcsova sok egyetemi előadásról hiányzott mostanában. Ennek oka, hogy házi őrizetben van, a lábán nyomkövetővel. A rendőrség minden lépését figyelemmel kíséri.

Olessziját azért tartóztatták le, mert háborúellenes bejegyzéseket tett közzé a közösségi médiában. Az egyik az Oroszországot az annektált Krímmel összekötő hídon tavaly októberben történt robbanásra vonatkozott. „Közzétettem egy Instagram-sztorit a hídról” – meséli Olesszija –, és arra reflektál, hogy az ukránok örültek a robbanásnak. Aztán egy barátja bejegyzését is megosztotta a háborúról.

A bajok ezután kezdődtek.

„Telefonon beszéltem anyámmal – emlékszik vissza Olesszija –, amikor meghallottam, hogy nyílik a bejárati ajtó. Rengeteg rendőr jött be. Elvették a telefonomat, és kiabáltak, hogy feküdjek a földre.”

Olessziját a terrorizmus támogatásával és az orosz fegyveres erők lejáratásával vádolták. Akár 10 év börtönt is kaphat

– írja a BBC riportja.

Olesszija a két Instagram-poszt miatt felkerült az orosz hatóságok által vezetett „terroristák listájára” is, az Iszlám Állam tagjai mellé, amelyről azt nyilatkozta a lapnak, hogy nem is akarta elhinni, egyenesen őrültségnek tartotta.

A diáklány a tetoválását is megmutatta a BBC riporterének. Ezen – a nyomkövető mellett – egy olyan pók látszik, amelynek a teste Putyin arca. Mellette egy idézet Orwell 1984-éből: „A Nagy Testvér figyel téged!” Olessziját azonban nem a „Nagy Testvér” figyelte, hanem a diáktársai – írja a BBC –, hiszen ők jelentették fel. „Szélsőséges, provokatív bejegyzéseket írt, ami nem illik az efféle háborús időkben. El kell csípni" – írták róla egy csevegőcsoportban.

„A feljelentés a hazafi kötelessége”

– írta valaki más.

A háború kezdete és az elleni utcai tiltakozások után lépett hatályba a közigazgatási szabálysértési törvénykönyv új cikkelye. A Novaja Gazeta akkor szerkesztőségi állásfoglalásban jelentette be, hogy részben felhagy a működésével. „2022. március 4-én életbe lépett az a törvény, hogy amelyik hírportál »hamis« híreket közöl a fegyveres erőkről akár 15 év lágert is kaphat. Hamisnak számít minden hír, ami a hadifoglyokat, az áldozatok számát, a túlkapásokat, a háborús bűnöket érinti” – ismertették az orosz háborús „cenzúratörvényt”.

(Kiemelt képünk illusztráció: Rendőrök vesznek őrizetbe egy nőt Moszkvában 2022. szeptember 24-én a részleges mozgósítás elleni tiltakozáson. Fotó: AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).