Részben felfüggeszti működését a Novaja Gazeta

Nem akarnak se lágerbe kerülni, se Anna Politkovszkaja sorsára jutni. 

2022. március 5., 17:15

Szerző:

„2022. március 4-én életbe lépett az a törvény, hogy amelyik hírportál »hamis« híreket közöl a fegyveres erőkről akár 15 év lágert is kaphat. Hamisnak számít minden hír, ami a hadifoglyokat, az áldozatok számát, a túlkapásokat, a háborús bűnöket érinti. Ezzel a független médiia munkája lehetetlenné vált. Ezért választanunk kellett. Arra jutottunk, hogy nem akarunk fogdába vagy munkatáborba kerülni. Nem költözünk el Európába vagy Grúziába sem, mert Oroszország a hazánk”

– jelent meg a szerkesztőségi állásfoglalásban a Novaja Gazeta oldalán. 

„Sajnos amint a katonai törvénykezés életbe lép le kell mondanunk arról, hogy publikáljunk a fronton történt hírekkel kapcasolatban. Továbbra is gyűjttünk információt, de hogy hogy mikor és milyen formában tudjuk közzé tenni, azt még nem tudjuk...” – írják.

A lap legismertebb újságírója Anna Poltkovszkaja volt, akit 2006. október 7-én gyilkoltak meg saját lakása előtt. Irásai a csecsen háborúról, melyek kellemetlenek lehettek a Kremlnek, szintén a lap hasábjain jelentek meg.

(Segítséget nyújtott: Herczeg Ferenc)

(Kiemelt képünk: Ibrahim Mahmudov, Lom-Ali Gajtukajev, Rusztam Mahmudov és Szergej Hadzsikurbanov (b-j), az Anna Politkovszkaja orosz újságírónő ellen elkövetett gyilkosság vádlottjai az ellenük folytatott per ítélethirdetésén a moszkvai városi bíróságon 2014. június 9-én. Rusztam Mahmudovra és Gajtukajevre életfogytig tartó, míg a többi vádlottra 12-20 év közötti börtönbüntetést rótt ki a bíróság. Anna Politkovszkaját, aki Vlagyimir Putyin elnök egyik legkíméletlenebb bírálója volt, 2006. október 7-én lőtték agyon moszkvai lakása előtt. MTI/EPA/Makszim Sipenkov)



 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.