Terrorcselekménynek nyilvánították a brit parlamenti képviselő meggyilkolását

A Scotland Yard szerint a gyilkosság potenciálisan az iszlamista szélsőségességhez köthető.

2021. október 16., 06:40

Szerző:

Terrorcselekménynek nyilvánította szombaton a londoni rendőrség Sir David Amess, parlamenti képviselő meggyilkolását. Dean Haydon, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese szombat hajnali tájékoztatása szerint a gyilkosság potenciálisan az iszlamista szélsőségességhez köthető – számolt be az MTI. 

A 69 esztendős, nős, ötgyermekes Amess, aki csaknem négy évtizedig volt a brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának tagja, péntek délután éppen képviselői fogadóórát tartott délkelet-angliai választókörzetében, az Essex megyei Leigh-on-Sea kisvárosban, amikor egy férfi, aki az utcáról tért be, késsel többször megszúrta. Ahogy arról már korábban beszámoltuk, a mentők a helyszínen próbálták életben tartani a képvieslőt. Sir David a gyors orvosi beavatkozás ellenére azonban a helyszínen életét vesztette.

A 25 éves gyanúsítottat elfogták. A vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága irányítja. Dean Haydon, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese szombat hajnali tájékoztatás szerint terrorcselekménynek nyilvánította a támadást – írja az MTI. A beszámoló szerint az eddig elvégzett vizsgálat arra vall, hogy a gyilkosság potenciálisan az iszlamista szélsőségességhez köthető.

Az őrizetbe vett férfiről a rendőrség csak annyit közölt, hogy brit és jelenleg egy essexi rendőrőrsön tartják vizsgálati fogságban. A tájékoztatás szerint eddig két londoni lakcímen kezdődött házkutatás. A Scotland Yard közölte azt is, hogy a jelenlegi álláspont szerint a gyanúsított egyedül cselekedett és a nyomozók nem keresnek mást a bűncselekménye ügyében, bár a támadás körülményeinek feltárását célzó vizsgálat még tart.

Sir David Amess 1983 óta volt tagja folyamatosan a jelenleg kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának, először '83-ban választották parlamenti képviselővé. 1997 óta folyamatosan képviselte a választókerületét, azóta pedig mindig újraválasztották. Amess erőteljes állatvédő kampányairól, valamint ugyancsak markáns EU-szkeptikus nézeteiről is közismert volt.

Az MTI emlékeztet, legutóbb öt éve fordult elő, hogy merényletet követtek el egy brit parlamenti képviselő ellen. Jo Coxot, a Munkáspárt kétgyermekes, 41 éves képviselőnőjét 2016. június 16-án, egy héttel a brit EU-tagságról tartott népszavazás előtt három lövéssel és többtucatnyi késszúrással gyilkolta meg az észak-angliai Leeds egyik elővárosában egy magányos tettes, Thomas Mair. A férfit még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítéltek. Az ítélet indoklása szerint Mair cselekedetét rasszista, újnáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető erőszakos eszmék motiválták.

(Kiemelt kép: Leigh-on-Sea, 2021. október 15. A helyszínt biztosítják rendőrök a Belfairs metodista templom előtt 2021. október 15-én, miután egy férfi késszúrásokkal halálosan megsebesítette Sir David Amess brit konzervatív képviselőt a kelet-angliai Leigh-on-Sea-ben tartott képviselői fogadóórája közben. A feltételezett tettest őrizetbe vették. Fotó: MTI/EPA/Andy Rain.)