Terrorpropaganda miatt letartóztattak egy romániai férfit

Terrorszervezetek internetes népszerűsítése miatt, terrorcselekményekre történő felbujtás gyanújával előzetes letartóztatásba helyezett a bukaresti táblabíróság egy román férfit – közölte szombaton az Agerpres hírügynökség a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) közleményét ismertetve.

2023. november 18., 13:38

Szerző:

A hírügynökség a bíróság honlapjára hivatkozva azt írta: a terrorpropaganda terjesztésével gyanúsítottilletőt Claudiu Adrian Chitiutának hívják. A DIICOT nyomozati anyaga szerint a gyanúsított közösségi oldalán több ízben magasztalt közel-keleti terrorszervezeteket, dicsőítette azok vezetőit azzal a szándékkal, hogy követőit terrorcselekmények elkövetésére ösztönözze.

A felbujtó tevékenység mellett rendszeresen töltött le az internetről és illegálisan birtokolt terrorista propagandaanyagokat, amelyeket tanulmányozva radikalizálódott. Emellett olyan anyagokat szerzett be és terjesztett az interneten, amelyek robbanóanyagok, lőfegyverek, veszélyes anyagok előállítására, illetve terrorcselekmények elkövetésének konkrét módszereire vonatkozó utasításokat tartalmaznak.

Az ügyészek szerdán házkutatást tartottak a gyanúsítottnál, amelynek során lefoglalták a feltételezett bűncselekmények elkövetéséhez használt számítógépet. A DIICOT indítványára a bukaresti ítélőtábla csütörtökön elrendelte Claudiu Adrian Chitiuta 30 napos előzetes letartóztatását – írta az Agerpres.

A terrorista propagandát terjesztő honlapok ismételt felkeresését 6 hónaptól 3 évig, a robbanószerek és eszközök készítésével kapcsolatos internetes kutakodást 5-től 12 évig, a terrorcselekményre történő nyilvános felbujtást pedig – függetlenül attól, hogy a terrorcselekményt elkövették-e, vagy sem – 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a román büntető törvénykönyv.

(Kiemelt kép: lefoglalt fegyverek és anyagok hevernek az asztalon a Brandenburgi LKA sajtóeseményén a „Freie Kräfte Prignitz” neonáci csoport elleni rajtaütést követően 2020. július 6-án. Fotó: Jens Kalaene/dpa-Zentralbild via AFP)