Terhes nők és gyerekek rekedtek a mariupoli színház romjai alatt

Egy közigazgatási vezető szerint az oroszok fizikailag akarják megsemmisíteni Mariupolt és annak lakosságát.

2022. március 16., 20:58

Szerző:

Pavlo Kyrylenko, a Mariupolt is magában foglaló donyecki regionális közigazgatás vezetője szerint az orosz erők megpróbálják „fizikailag megsemmisíteni Mariupolt és Mariupol lakosságát, amely ellenállásunk szimbóluma volt”, miután egy színházterem súlyos károkat szenvedett egy bombatámadásban – írja a CNN.

Kyrylenko elmondta, hogy légicsapást mértek a Drámai Színházra és a Neptun uszodára.

„Előzetes adatok szerint több száz mariupoli lakos rejtőzött a Dráma Színházban. A sorsuk ismeretlen, mivel a bombabunker bejáratát törmelék zárja el”

– mondta.

„Az oroszok már hazudnak, [azt mondják], hogy az Azov zászlóalj parancsnoksága volt ott. De ők maguk is jól tudják, hogy ott csak civilek voltak”

– folytatta a Facebookon.

Az Azov zászlóalj egy ultranacionalista milícia, amelyet pár éve integráltak az ukrán fegyveres erőkbe.

„Most terhes nők és asszonyok vannak a romok alatt gyerekekkel. Ez színtiszta terrorizmus!” 

– írta.

(Kiemelt kép: EyePress News / EyePress via AFP)

Tegnap 20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

Tegnap 20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

Tegnap 19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.