Durva antiszemita firkák kerültek a temesvári zsinagógára

Antiszemita feliratokat festettek ismeretlenek a temesvári, gyárvárosi zsinagóga falára, a román rendőrség bűnügyi eljárást indított az ügyben.

2023. szeptember 23., 18:21

Szerző:

Antiszemita feliratokat festettek ismeretlenek a temesvári, gyárvárosi zsinagóga falára, a román rendőrség bűnügyi eljárást indított az ügyben - írta pénteken a Tion.ro alapján az MTI bukaresti tudósítója.

Közölték, a Temes megyei hírportál beszámolója szerint az ismeretlen elkövetők horogkeresztet rajzoltak, illetve a „Zsidók haza!” kifejezést írták románul a bánsági város zsinagógájának homlokzatára, utóbbiban a zsidókra a pejoratív „jidani” kifejezést használták.

A Temes megyei rendőrség közölte, hogy bűnvádi eljárást indított az ügyben.

Az incidensre Luciana Friedmann, a Temesvári Zsidó Hitközség vezetője hívta fel a figyelmet, hozzátéve: eltávolítják a műemlék épületről a feliratokat.

„Letöröljük, és reméljük, többé nem fordul elő” – idézte a hitközség vezetőjét a Tion.

Luciana Friedmann úgy értékelt, hogy ez a megnyilvánulás nem jellemző Temesvárra. Úgy vélte, a bánsági városra inkább találó a tavaly felújított várnegyedi zsinagógában csütörtök este tartott „SIDY THAL a schtikl” című előadás békés közönsége.

A temesvári származású Thomas Perle darabja - melyet a német színház vitt színre - megtörtént eseményből merített ihletet: 1938-ban Sidy Thal zsidó művésznő temesvári előadásán két kézigránát robbant fel, négy ember halálát és hetven sebesülését okozva.

A dokumentarista színházi előadás részletét a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat részeként adták elő. A kulturális főváros címre benyújtott pályázatban épp a bánsági város multikulturális jellegét, toleranciáját hangsúlyozták a kezdeményezők.

A mintegy 250 ezer lakosú Temesváron a legutóbbi, 2021-es népszámlálás adatai szerint 111-en vallották magukat zsidó nemzetiségűnek.

(Kiemelt kép: antiszemita feliratok és horogkereszt jelent meg a temesvár-gyárvárosi zsinagóga falán 2022. szeptmber 22-én. Fotók: Luciana Friedmann, Facebook)

07:13

Késes támadást ért hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát Párizsban. A késelés a Gare de l'Est pályaudvar közelében volt. Az elkövetőt előállították - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona rendőrségi források szerint a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést, eszméleténél van, kórházba szállították.