Roger Waters mégis felléphet Frankfurtban

Waters ügyvédei elérték, hogy a regionális bíróság ideiglenes végzéssel tiltsa meg a frankfurti városvezetésnek, hogy véleményük szerint antiszemita akciói miatt ne engedjék fellépni a frankfurti Festhalléban – közölték az énekes menedzserei.

2023. április 24., 17:17

Szerző:

Mégis felléphet Roger Waters, a Pink Floyd egykori énekese a frankfurti Festhalléban, miután egy német bíróság ideiglenes végzést adott ki az önkormányzat ezt megakadályozni próbáló döntése ellen.

Waters londoni menedzsmentjének közleménye szerint a május 28-i koncertre mégis sor kerülhet, miután a bíróság előtt ügyvédeik sikeresen érveltek úgy, semmiféle alapja nincs annak a kritikának, hogy az énekes antiszemita lenne, amint azt Frankfurt polgármestere és városvezetése állította. A Frankfurti Adminisztratív Bíróság végül nekik adott igazat.

Waters a döntéssel kapcsolatban csak annyit közölt, nagyon várja már a fellépést. Korábban München városa már engedélyezte május 21-i koncertjét is.

Eltiltásának kísérletére viszont azután került sor, hogy Izrael Állam képviselői és a németországi zsidó közösség felidézte, 2013-ban a Pink Floyd egykori frontembere  koncertjein Dávid-csillaggal díszített, disznó-alakú luftballonokat engedett a levegőbe. Ron Prosor, Izrael Állam korábbi ENSZ-nagykövete a performansz kapcsán úgy érvelt klasszikus antiszemita toposzt használt Waters, amelyek Izrael kritikájában nem férnek bele. A frankfurti tiltásra tüntetések és széleskörű felháborodás miatt került sor. Waters viszont a lépést akkor a „művészi szabadság megsértéseként” értékelte.

Waters hosszabb ideje hirdeti a palesztinok önrendelkezési jogát, és támogatja őket az izraeli-palesztin konfliktus során. Korábban akcióiról azt írta, az inkriminált ballonon a kereszt, a muszlim félhold, nagy cégek logói is szerepeltek, valamint lehet hogy az nem politikailag korrekt, ugyanakkor nem a zsidóság, hanem Izrael kormánya és hadserege elleni éles kritikát fogalmazott meg.

(Kiemelt kép: Roger Waters. Fotó: Eva Plevier / ANP / AFP)

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.