Ismét tízezrek tiltakoztak Szudánban a puccs első évfordulóján

A demokratikus átmenetet 2021 októberében katonai hatalomátvétel szakította félbe az afrikai országban, a nép még mindig nem örül ennek.

2022. október 25., 21:20

Szerző:

Tiltakozók tízezrei vonultak utcára kedden, a demokratikus átmenetet megszakító katonai hatalomátvétel első évfordulóján Szudán fővárosában, Kartúmban - jelentette több nemzetközi hírügynökség a helyszínen tartózkodó tudósítóira hivatkozva.

A Kartúmmal szemben, a Nílus nyugati partján fekvő Omdurman városában egy tüntető meghalt, mert elgázolta a biztonsági erők egyik gépjárműve - közölték egészségügyi dolgozók. Ő a 119. áldozata az államcsíny óta tartott tömeges tiltakozásoknak.

A Netblocks internetfigyelő szervezet szerint a hatóságok leállították az internetszolgáltatást.

A tüntetők gumiabroncsokat gyújtottak fel a főbb útvonalakon, és „A hatalom a népé, a katonaság a kaszárnyába való” jelmondatot skandálták - írta helyszíni jelentésében a Reuters és az AFP hírügynökség

Kartúm déli részéből a tüntetők az elnöki palota felé, illetve az Omdurmant a fővárossal összekötő híd felé meneteltek, ahol a biztonsági erők könnygázzal fogadták őket.

Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a tavaly október 25-én hatalomra került junta vezetője a puccs után őrizetbe vetette a polgári kormányzati vezetőket, menesztette az átmeneti kormányt, és szükségállapotot vezetett be. Mindezek miatt heves bírálatok érték a nemzetközi közösség részéről, amely a segélyek újbóli finanszírozásához feltételül szabta, hogy a polgári politikusoknak adja vissza a hatalmat.

A hatalomátvétel megakasztotta az Omar el-Besír államfő 2019-es megbuktatását követő demokratikus folyamatot, és padlóra küldte az amúgy is válsággal küzdő gazdaságot. A külföldi adományozók felfüggesztették a támogatást, a kormány megemelte az adókat, ami széles körű sztrájkhullámot váltott ki.

(Kiemelt kép: A katonai kormány ellen tüntettek Szudán fővárosában, Kartúmban 2022. október 25-én. Fotó: AFP)