Ők nem kérnek a demokráciából

Benyújtotta lemondását a szudáni miniszterelnök.

2022. január 3., 07:49

Szerző:

Benyújtotta lemondását vasárnap Abdalla Hamdok szudáni miniszterelnök, kevesebb mint két hónappal azt követően, hogy novemberben megállapodás született a katonai vezetőkkel a megbuktatott, majd házi őrizetbe helyezett civil kormányfő hivatalba történő visszahelyezéséről – közölte vasárnap az MTI. 

A szudáni televízióban közvetített beszédében a kormányfő kijelentette, hogy kerekasztal beszélgetésre van szükség a szudáni politikai átmenetről szóló új megállapodás érdekében.

„Úgy döntöttem, benyújtom lemondásom kormányfői megbízatásomról és lehetőséget adok egy másik férfinak, vagy nőnek e nemes országból, hogy segítse át mindazon, ami megmaradt a civil demokratikus országhoz vezető átmenetből” 

– mondta. Az al-Arabíja pánarab hírtelevízió szerint Hamdok komoly konfliktusokra és ellentmondásokra hivatkozott az átmeneti vezetés berkeiben.

Ahogy arról már beszámoltunk, a szudáni biztonsági erők könnygázzal oszlatták szét Kartúmban a katonai hatalomátvétel ellen tüntetőket a vasárnapi nap folyamán. A Reuters helyi beszámolókra hivatkozva közölte, hogy a hatóságok az internet- és mobiltelefon szolgáltatást felfüggesztették, illetve lezárták a fővárosba vezető hidakat is a tervezett tüntetések előtt.

A hadsereg által novemberben bejelentett, Abdalla Hamdok miniszterelnök visszahelyezéséről szóló megállapodás láthatóan nem tudta megfékezni a tüntetéseket, amelyek azt követelik, hogy a hadsereg teljesen vonuljon ki a politikából. Az erőszakba torkolló megmozdulásokon eddig ötvenhatan vesztették életüket a tiltakozásokhoz csatlakozó Szudáni Orvosok Bizottsága szerint.

(Kiemelt kép: Szudán, 01.02. - A szudáni biztonsági erők beavatkoznak a tüntetésbe Kartúmban 2022. január 2-án. Fotó: Mahmoud Hjaj / Anadolu Agency via AFP)

 

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.