Könnygázzal oszlatták a tüntetőket

Az október 25-i puccs óta ez már a 12. nagyobb megmozdulás a katonai kormányzással szemben.

2022. január 2., 21:43

Szerző:

A szudáni biztonsági erők könnygázzal oszlatták a vasárnap Kartúmban a katonai hatalomátvétel ellen tüntetőket – írta az MTI az északkelet-afrikai ország állami televíziója nyomán.

A Reuters helyi beszámolókra hivatkozva közölte, hogy a hatóságok az internet- és mobiltelefon szolgáltatást felfüggesztették, illetve lezárták a fővárosba vezető hidakat is a tervezett tüntetések előtt. A szudáni Szuverén Tanács, amelynek élén Abdel-Fattáh Burháni tábornok, a puccsisták vezetője áll, pénteken elítélte a tüntetéseket kísérő erőszakot, egyben pedig jogi és katonai intézkedéseket jelentett be a zavargások megfékezésére, hangsúlyozva, hogy az elkövetők közül „senki sem marad büntetlenül”.

Szudánban legutóbb csütörtökön szabadult el az erőszak: hat civil életét vesztette és százak sérültek meg a junta elleni országos tüntetéseken. A megmozdulások a demokratikus választások felé vezető átmenetet meghiúsító, október 25-i puccs elleni tüntetések sorozatának legutóbbi eseményei voltak. A hadsereg által novemberben bejelentett, Abdalla Hamdok miniszterelnök visszahelyezéséről szóló megállapodás láthatóan nem tudta megfékezni a tüntetéseket, amelyek azt követelik, hogy a hadsereg teljesen vonuljon ki a politikából. Az erőszakba torkolló megmozdulásokon eddig ötvennégyen vesztették életüket a tiltakozásokhoz csatlakozó Szudáni Orvosok Bizottsága szerint.

(Kiemelt kép: Tüntetőkre dobtak könnygázt Kartúmban 2022. január 2-án. fotó: Mahmoud Hjaj / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)