Az ország, ahol nincs terítéken a békés megoldás

Vesztébe rohan a demokrácia nélküli, szétesett Szudán. 

2022. január 18., 15:11

Szerző:

A civilek elleni erőszak veszélyes útra tereli Szudánt, megfosztja az országot a stabilitástól, és veszélyezteti a békés megoldás lehetőségét – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden arra reagálva, hogy legalább hét tüntető meghalt, és sokan megsebesültek a kartúmi tüntetéseken január 17-én.

Az MTI szerint Borrell a közleményében emlékeztetett: az elmúlt hónapokban az Európai Unió és a nemzetközi közösség többször is felszólította a szudáni katonai vezetést, hogy tartózkodjék a békés tüntetőkkel szembeni erőszaktól. „Ezek a felhívások azonban ismét süket fülekre találtak” – fogalmazott.

„Az aránytalan erőszak alkalmazásával és az aktivisták, valamint az újságírók fogva tartásával a katonai hatóságok azt bizonyítják, nem állnak készen arra, hogy tárgyalásos és békés megoldást találjanak a válságra”

–  jelentette ki az uniós politikus.

„A katonai hatóságok a tavalyi államcsíny óta korlátozzák a véleménynyilvánítás, a gyülekezés és a tájékozódás szabadságát, a demokrácia azonban nem létezhet a média szabadsága nélkül sem. Ezeket az alapvető jogokat biztosítani kell” 

– fogalmazott Borrell, aki hozzátette: az Európai Unió kezdettől fogva támogatta a szudáni nép demokratikus törekvéseit, és ezt a jövőben is minden rendelkezésére álló eszközzel megteszi. Az Európai Unió felszólítja a szudáni katonai vezetést, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a feszültség enyhítésére, és a további halálesetek elkerülésére.

Ahogy arról már beszámoltunk: hétfőn ismét könnygázt, vízágyúkat, hanggránátokat és éles lőszert vetettek be a szudáni fővárosban, Kartúmban, az elnöki palota felé menetelő, a katonai hatalomátvétel miatt tiltakozó tüntetők ellen a biztonsági erők. Hét tüntető meghalt. Az áldozatok halálát a rendvédelmi szervek éles lőszerrel leadott lövései okozták.

(Kiemelt kép: Szudáni tüntetők Kartúmban 2022. január 18-án. Fotó: AFP)

14:21

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.