Ismét nő az új fertőzöttek száma

Szlovénia szigorított a járvány miatti korlátozásokon az ünnepi időszakban.

2021. december 29., 19:35

Szerző:

Szlovéniában a harmadik egymást követő napon nőtt a koronavírussal újonnan fertőzöttek napi száma az elmúlt héthez képest – derült ki a kormány szerdai jelentéséből.

Az elmúlt 24 órában 1863 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a fertőzés következtében 9 beteg halt meg. Kórházban 572 beteget ápolnak, közülük 190-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 249 041-en kaptak védőoltást, közülük 1 188 463-an már a második adagot is felvették.

Mateja Logar, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó tanácsának elnöke elmondta:

már januárban újabb nyomásra számít a kórházakban, mert szerinte a tapasztalatok azt mutatják, hogy 7-10 napnak el kell telnie a fertőzöttek száma növekedésétől.  

Szlovénia szigorított a járvány miatti korlátozásokon az ünnepi időszakban. Szilveszterkor tilos lesz a szabadtéri gyülekezés. A vendéglátóhelyek nyitva tartását újévre virradóra nem korlátozzák, de a vendégeknek – függetlenül attól, rendelkeznek-e Covid-igazolvánnyal – belépéskor 12 óránál nem régebbi negatív vírustesztet kell felmutatniuk.

A szomszédos, valamivel több mint négymilliós Horvátországban szerdára 5768 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 41-en hunytak el. Kórházban 1868 beteget ápolnak, közülük 237-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 255 115-en kaptak védőoltást, közülük 2 130 760-an már a második adagot is felvették. A legtöbb horvát városban lesznek szabadtéri szilveszteri programok. A válságstáb engedélyezte a vendéglátóhelyek nyitva tartásának meghosszabbítását is szilveszter éjszakáján. A szállodák, éttermek és kávézók a jelenlegi éjfél helyett hajnali két óráig lehetnek nyitva. Ezzel azonban nem értenek egyet a szakemberek.

Ivo Ivic, a fertőző betegségek spliti klinikájának igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: Split-Dalmát megyében az elmúlt napokban nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek száma. Az elmúlt fél évben átlagban 180 beteget kezeltek kórházban, most meghaladták ezt a számot – mondta.

„Félő, hogy a szilveszteri mulatságok és összejövetelek eredményei lélegeztetőgépek és temetések lesznek”

– figyelmeztetett a professzor.

(Kiemelt képünk: Szlovénia. Fotó: Unsplash)

Tegnap 21:06

A „barátságtalan államokhoz” kötődő külföldi tulajdon, köztük ukrán üzletemberek vagyontárgyainak államosításáról fogadott el pénteken határozatot az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím államtanácsa, a listán mintegy félezer objektum szerepel.

Tegnap 17:53

Januárban 53 éves mélypontra süllyedt Amerikában a munkanélküliségi ráta. A szabadidős- és vendéglátóipar 128 000 új munkahelyet teremtett, és ezzel az összes ágazat élére állt. Jelentősen bővült még a szakmai és üzleti szolgáltatások (82 000), a kormányzati szektor (74 000) és az egészségügy (58 000).