Szinte minden csernobili megszálló sugárfertőzést kaphatott

Rendkívül magas a sugárzás a csernobili Vörös-erdőben, mert mélyre ástak az oroszok.

2022. április 10., 09:24

Szerző:

Rendkívül magas sugárzást figyeltek meg a csernobili zárt zónában található Vörös-erdőben, ahol az orosz csapatok árkokat ástak és erődítményeket próbáltak építeni – jelentette ki a CNN-nek Petro Kotin, az Energoatom ukrán állami atomenergia-üzemeltető vállalat vezetője, miután szakemberekkel együtt látogatta meg a területet.

A külső sugárzásra utaló jelek a normálisnál 10-15-ször magasabbak voltak, a talajfelszínnel való érintkezésből kapott esetleges belső sugárzás pedig 160-szorosa a normálisnak.

„A belső sugárzás másik tényezője az 1986-os csernobili katasztrófa után a Vörös-erdőnek ezen a szakaszán szétszórt, besugárzott nukleáris üzemanyag, grafitfalazat darabjai következtében kialakult alfa-szennyezés” – olvasható a közleményben. „Ezek a szilánkok most 40-80 centiméter mélyen helyezkednek el, miközben a megszállók mélyebbre ástak. Az emberi szervezetbe jutva ez a fajta sugárzás tízszer és százszor erősebb hatást fejt ki, mint a gamma- és béta-sugárzás".

Tehát minden megszállónak, aki a Vörös-erdőben táborozott le, 30 napon belül változó súlyosságú sugárbetegségre kell számítania.

Külön közleményben az Energoatom közölte, hogy a csernobili erőmű területét megszálló orosz csapatok kifosztották és megsemmisítették a Nukleáris Biztonsági Intézet irodáit és laboratóriumát is. „Elvittek számítógépeket, irodai berendezéseket, összetörték vagy megsemmisítették a laboratóriumi berendezéseket és mérőeszközöket, és kifosztották a garázsokat, amelyekben olyan járművek voltak, amelyekkel a tudósokat a kutatási helyszínekre szállították” – írják.

(Kiemelt kép: Michael Biach / APA-PictureDesk via AFP)