Kijev nem számíthat magyar segítségre kisebbségellenes politikája miatt

Szijjártó Péter szerint a feszültségek ellenére sem kérhetik a nyugati hatalmak az orosz-magyar kapcsolatok lazítását.

2022. január 26., 09:17

Szerző:

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Szijjártó Péter. A külügyminiszter a beszélgetés során többek között kifejtette álláspontját az orosz-magyar, illetve a magyar-ukrán kapcsolatok helyzetéről is. Szijjártó Péter az orosz-ukrán válsággal kapcsolatban azt mondta, hogy a  színfalak mögött sokkal jobb a kapcsolat az amerikaiak és az oroszok között, mint azt a közvélemény a nyilvánosság előtt zajló események alapján gondolná. 

A külügyminiszter szerint a feszültségek ellenére sem kérhetik a nyugati hatalmak az orosz-magyar kapcsolatok lazítását, mert különben: Magyarország nem tudott volna Szputnyik oltóanyagot vásárolni, nem sikerült volna hosszú távú gázvásárlási megállapodást kötni, illetve orosz segítséggel kimenekíteni az Almatiban ragadt magyarokat. 

„A külpolitikát ma már nem szimbólumok, nem ideológiák alapján kell folytatni, hanem a nemzeti érdekek mentén. A magyar érdek egyértelműen az, hogy az oroszokkal egy pragmatikus, kölcsönös tiszteletre alapuló, normális kapcsolatot kell fenntartani”

– fogalmazott Szijjártó Péter.

„Most már nem bizakodó vagyok, hanem egyszerűen csak reménykedem, mert a remény hal meg utoljára. Bármilyen gesztust tettünk eddig, pozitív visszaigazolást gyakorlatilag nem kaptunk cserébe„

– mondta a külügyminiszter az ukrán-magyar kapcsolatokat illetően. „Mondok egy példát: az ukránok kértek egy telefonbeszélgetést Orbán Viktor miniszterelnök úrral tavaly év végén. Volodimir Zelenszkij elnök minden jót elmondott neki Magyarországról, nagyon pozitívan festette le a kétoldalú kapcsolatok jövőjét, majd kis túlzással rögtön a telefonbeszélgetés után beterjesztett egy törvényjavaslatot az ukrán parlamentben, ami arról szól, hogy kettős állampolgárok nem láthatnak el közhivatalt. Ez azt jelenti, hogy a nemzeti közösségekhez tartozók közül a magyarokat szinte teljes egészében ki akarja zárni a közéletben történő részvételtől”- tette hozzá.

A kárpátaljai magyarságnak csak a jogfosztás, a provokáció és sok esetben a fizikai megfélemlítés jutott. Ez elfogadhatatlan. A kelet-európai biztonsági helyzet kontextusában is őszintén elmondtam az európai uniós és a NATO-s kollégáknak: ha az ukránok nem lépnek vissza ettől a politikától, az nagyon erőteljesen korlátozni fogja a magyar kormány lehetőségét arra nézve, hogy Ukrajnának bármiféle támogatást biztosítsunk, akár ebben a konfliktusban is.

– emelte ki az interjúban Szijjártó Péter. 

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.