Szijjártó Péter találkozott Navalnij özvegyével

Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek tárgyalásán találkozott Navalnij özvegyével, Julija Navalnajával, ám a sajtótájékoztatón nem számolt be róla.

2024. február 21., 15:23

Szerző:

Az uniós külügyminiszterek Brüsszelben két napon keresztül tárgyaltak különböző témákról. Az első napon, rögtön az elején különleges vendégük volt: Julija Navalnaja, a néhány nappal korábban egy orosz kényszermunkatáborban elhunyt ellenzéki politikus, Alekszij Navalnij özvegye. Navalnaja beszédet is mondott, amelyhez a Magyar Hang is hozzájutott.

„Azért vagyok itt, mert három nappal ezelőtt Vlagyimir Putyin megölte a férjemet, Alekszej Navalnijt. Megölte a hozzám legközelebb álló személyt, megölte a gyermekeim apját, megölte a szívem felét és a lelkem felét” – kezdte beszédét Navaljana. Az özvegy elhunyt férjét orosz emberek millióinak reményének nevezte, az „erő, a bátorság és az ellenállás szimbólumát”.

Alekszej Navalnij két évvel ezelőtt kapta meg az Európai Parlament által odaítélt Szaharov-díjat, amelyet az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért adnak át minden évben. Két éve Navalnij lánya, Darija vette át az elismerést, de előtte megkérdezte az apját, hogy mit mondjon az Európai Parlament előtt. Navalnij ezt válaszolta: „Mondd, hogy senki se tegyen egyenlőségjelet Oroszország és Putyin közé”.

Ez volt most az özvegy egyik üzenete is, hozzátéve, hogy férje halála után Oroszország-szerte emberek tízezrei visznek virágot a rögtönzött emlékművekre, akiket a rendőrök megvernek és letartóztatják őket. „De kitartanak. Ez Oroszország. Alekszej Navalnij Oroszországa” – mondta Navalnaja.

„A férjem hős volt, és hősként halt meg a szabadságharcban. De tehetséges politikus is volt. Részt vett a választásokon. Elképzeléseket fogalmazott meg hazánk jövőjével kapcsolatban. Ezekkel az ötletekkel milliókat inspirált. Erőteljes politikai szervezetet hozott létre, a Korrupcióellenes Alapítványt. Ez a szervezet nem tűnt el, ezek az emberek nem tűntek el, és ami a legfontosabb, ezek az ötletek nem tűntek el. Mert egy eszmét nem lehet börtönben megkínozni. Egy ötletet nem lehet »Novicsokkal megmérgezni«

– mondta a külügyminisztereknek Julija Navalnaja.

Az özvegy azt is bejelentette, hogy folytatja elhunyt férje munkáját. A célja pedig az, hogy Oroszország normális európai ország legyen, akárcsak annyi más ország, egy olyan ország, ahol „a politikai konfliktusokat tisztességes választásokkal oldják meg – nem börtönökkel, nem mérgekkel, nem golyókkal”. Julija Navalnaja három dolgot kért az uniós tagállamoktól.

Navalnija kérése a tagállamok felé

„Az első, hogy az EU-s országok ne ismerjék el a kevesebb, mint egy hónap múlva esedékes választások eredményeit. Putyin ugyanis ezt az eredményt propaganda célokra akarja használni. Azt akarja, hogy a világ elhiggye, Oroszországban mindenki támogatja és csodálja őt. Ne higgyünk ennek a propagandának” – kérte.

A második kérés az volt, hogy az EU folytassa tovább a szankciós politikáját és az eddigieknél is nagyobb mértékben vegye célba azokat a személyeket, akik Putyin megbízható emberei, nagyjából 500 ember, híresség, énekes, színész támogatja és kampányol az orosz elnök mellett. Ugyanakkor ezeknek a személyeknek hatalmas vagyonuk, vagyontárgyaik vannak Európában, és bár néhányukat már utolérték a büntetőintézkedések, de a legtöbben egyelőre megúszták, mert a legjobb ügyvédeket fogadták fel és mindenüket átruházták családjaiknak és barátaiknak. Navalnaja felajánlotta a férje által létrehozott Korrupcióellenes Alapítvány segítségét, amely már 12 éve kutatja és nyilvántartja, hogy hol van az oroszoktól ellopott vagyon.

Harmadik kérésként pedig megismételte: mindig tegyenek különbséget Putyin és Oroszország között. „A háború és a diktatúra elől menekülő emberek nem az önök ellenségei. Együttérzésre és védelemre van szükségük. Nem szabad megbüntetni őket; segíteni kellene nekik” – folytatta és megemlítette, hogy ezek az emberek segíteni akarnak abban, hogy Oroszország normális országgá váljon, ahová ők is hazatérhetnek.

Szijjártó Péter mélyen hallgat a találkozóról

A külügyminiszterekkel történt találkozás után az uniós tagállamok diplomatái a legnagyobb tisztelettel és együttérzéssel szóltak Julija Navalnajáról, illetve elhunyt férjéről. Kivéve egyet. A magyar külügyminiszter a kormánypárti sajtónak tartott beszámolót az ülésről, de ezt a napirendi pontot nem említette. Mint ahogy egyáltalán nem is hozta szóba a pár nappal korábbi, az egész világot felkavaró halálesetet sem. 

(Kiemelt képünk: Julia Navalnaja, Alekszej Navalnij felesége (özvegye), felvétel a müncheni biztonsági konferencián (MSC) tartott beszéd közben Berlinben, 2024. február 16-án. Fotó: Felix Zahn / Florian Gaertner/photothek.de / dpa Picture-Alliance via AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).