Gyurcsány: Putyin megölte Navalnijt

Gyurcsány Ferenc Facebook-posztban búcsúzik Navalnijtól. Akit szerinte Putyin ölt meg.

2024. február 16., 17:09

Szerző:

„Tudom, hogy milyen egy emberrel kezet fogni, tárgyalni, vele ebédelni, lakásomban fogadni, egy emberrel, aki később gyilkossá lett. Mikor a szemembe nézett, akkor legfeljebb a ravaszság fényét, nem pedig a bűn sötétjét láttam” – írja Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc Alekszej Navalnij halála kapcsán.

Gyurcsány: Navalnij tudta mi vár rá

„Nem hiszem, hogy mindig gyilkos volt. Mi tette azzá? Nem a személyes hatalom őrülete, szerintem. Hanem az, hogy elhitette önmagával, az ő Oroszország anyácskájáért, ölni nemcsak szabad, de kell is. Akár oroszt is. Oroszt is, ha szembeszegül az elnökkel, mert az elnök hitének, meggyőződésének elutasítása felség- és hazaárulás.”

Navalnij, miután Putyin megmérgeztette, ezért egy berlini kórházban kezelték, hazament Oroszországba. Hazament, tudva, hogy mi vár rá. Három évig bírta. Ma politikai gyilkosság áldozata, egy jobb Oroszország ügyének mártírja lett – írja Gyurcsány.

„Mi, magyarok meg jegyezzük meg: arcpirító szégyen, hogy a mai magyar kormány egy gyilkos szörnyeteg barátjává szegődött, annak kitartottja, kézben tartott ügynöke lett. Az orosz elnökkel való kapcsolatában a magyar kormányfő szuverenitásának maradéka is elveszett. Kezet fogtam egy emberrel, aki később gyilkossá lett. Ha tudni akarjátok, hogy milyen egy gyilkos barátjának lenni, kérdezzétek meg a magyar kormányfőt!”

– írja Gyurcsány Ferenc.

Séta közben halt meg Navalnij

Ahogyan arról beszámoltunk, Alekszej Navalnij séta közben halt meg a börtönben.

A politikus halálhíréről az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSIN) helyi adminisztrációja számolt be. Navalnij hosszú ideje börtönnben volt, a Meduza információi szerint Jamalo-Nyenyec Autonóm Körzet 3. számú büntetés-végrehajtási intézetében hunyt el 47 évesen.

Az FSIN közleménye szerint Navalnij „egy séta után rosszul érezte magát, és szinte azonnal elvesztette az eszméletét". „Minden szükséges újraélesztési intézkedést elvégeztek, amelyek nem hoztak pozitív eredményt. A sürgősségi orvosi személyzet megállapította az elítélt halálát. A halál okának megállapítása folyamatban van".

A Kreml azt közölte, hogy egyelőre nincs információja Navalnij halálának okáról.

A Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov, aki a legismertebb orosz független újság, a Novaja Gazeta főszerkesztője, „gyilkosságnak" nevezte Navalnij halálát, és azt mondta, hogy szerinte a börtönkörülmények vezettek a halálához.

(Kiemelt kép: Gyurcsány Ferenc a DK kongresszusán. Forrás: Facebook)

Tíz amerikai ATACMS rakétával támadta csütörtökre virradóra az ukrán fél a Krími hidat - közölte Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter kedden Almatiban, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) katonai tárcavezetőinek tanácskozásán.

Az esküdtszék mind a 34 vádpontban bűnösnek mondta ki csütörtökön Donald Trump volt amerikai elnököt az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetőeljárásban.