Szijjártó Péter megszellőztette, mikor vétózik Magyarország

Magyarország részéről jó döntés született, mi nem veszünk részt ebben és nem vállalunk felelősséget érte és a következményei alól is mentesítjük magunkat – így értékelte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Mandiner Világrend című műsorában a brüsszeli EU-csúcs legfontosabb pillanatait, amikor az uniós miniszterelnökök megszavazták Ukrajna uniós csatlakozásának megkezdését, miközben Orbán Viktor kiment a teremből – írja a 24.hu.

2023. december 16., 08:29

Szerző:

Szijjártó kijelentette, Magyarország álláspontja világos: teljesen ésszerűtlen döntést hozott az Európai Unió Ukrajna csatlakozásával kapcsolatban. A lépés szerinte irracionális és a hatásairól még nem lehet tudni semmit.

„Ezért mi magyarok nem szerettünk volna ebben részt venni”

– húzta alá, minden honfitársa helyett megszólalva.

Szijjártó Péter szerint teljesen alaptalan az a hír, miszerint Orbánnak állítólag Olaf Scholz német kancellár javasolta, hogy a szavazás idejére hagyja el a termet.

A magyar álláspontra visszatérve arról beszélt, továbbra is fennállnak azok a körülmények, amik miatt Magyarország nem támogatja, hogy az EU megkezdje a tárgyalásokat Ukrajnával a csatlakozásról, ezen pedig „a hazánknak megítélt 10 milliárdos forrás sem változtathat”.

Az elmaradt vétóval kapcsolatban pedig azt mondta végül Szijjártó, hogy a kemény vétó eszközéhez majd akkor kell nyúlnunk, amikor olyan dolgokat akar beerőltetni Brüsszel a valós tárgyalási keretbe, ami nekünk hátrányos volna – írja a lap.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Külügyi Tanács ülése előtt az EU Tanácsának luxembourgi épületében 2022. június 20-án. Fotó: JOHN THYS / AFP)