Politico: Orbán találkozik Macronnal

A Politico értesülése szerint Emmanuel Macron az EU-csúcs előtt szeretné meggyőzni a miniszterelnököt.

2023. december 5., 14:27

Szerző:

Orbán Viktor pénteken arról beszélt a közrádióban, hogy nem támogatja sem Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak a megkezdését, sem az EU-büdzsé megemelését 100 milliárddal, hogy abból az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurót elküldjék. Véleménye szerinte ugyanis nincs előkészítve a Bizottság javaslata.

Az ügyben a miniszterelnök levelet írt Charles Michelnek, kérve: ne tűzzék az EU-csúcs napirendjére december 14-15-én Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásának az ügyét. Az ET elnöke a közelmúltban Budapestre utazott, de nem sikerült meggyőznie Orbán Viktort.

„Igen, valós az információ, a tárgyalást csütörtökre tervezik” – válaszolt az atv.hu kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

„A részletekért a francia köztársasági elnöki hivatalához célszerű fordulni” – válaszolta a találkozó témáját firtató kérdésre.

(Kiemelt kép: Emmanuel Macron francia elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel beszél az Európai Unió és a Latin-Amerikai és Karib-tengeri Államok Közössége csúcstalálkozójának első napján a brüsszeli Európai Tanács épületében júliusban. 2023. július 17. Fotó: Jean-Christophe VERHAEGEN / AFP)