Kiafakadt Zelenszkij, mert szerinte a NATO-csúcson nem ajánlanak konkrét lehetőséget Ukrajna csatlakozásához

Az ukrán elnök szerint a NATO nem kész meghívni és a szövetség tagjává fogadni Ukrajnát.  

2023. július 11., 15:46

Szerző:

 

Az ukrán elnök szerint „példátlan és abszurd”, hogy Ukrajna csatlakozásával kapcsolatban sem a meghívásra, sem a tagfelvételre vonatkozóan nincs időkeret meghatározva, szerinte a szövetségi rendszer Oroszországgal akar még alkudozni az ukrán csatlakozásról – fakadt ki Twitteren Zelenszkij. 

A NATO-tagországai kétnapos csúcstalálkozón vesznek részt Vilniusban, amelynek sarkalatos pontja az ukrán csatlakozási szándék. A találkozót lezáró nyilatkozat még nem végeleges, de a legfrissebb tervek szerint a NATO kész lesz meghívni Ukrajnát, ha minden feltétel teljesül és egyetértenek a szövetségesek – számol be a HVG

Zelenszkij ugyanakkor azt mondja, ez nem elég. Szerinte „nem állnak készen sem meghívni Ukrajnát a NATO-ba, sem arra, hogy a szövetség tagjává fogadják” – írja az ukrán elnök. Ezt úgy értelmezi, hogy a NATO nyitva akarja hagyni annak a lehetőségét, hogy Oroszországgal alkudozhasson Ukrjana szövetségi tagságáról. 

NATO-diplomata a Politicónak így értékeli a helyzetet: „bárhogyan is fogalmazzunk a vilniusi nyilatkozatunkban, minden szövetséges egyetért abban, hogy Ukrajna jövőbeni jogos helye a NATO-ban van, és erről csak mi és ők dönthetünk.”

(Kiemelt képünkön: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2022. február 22-én készített és közzétett képen Volodimir Zelenszkij elnök televíziós beszéde közben Kijevben. Fotó: UKRAINE PRESIDENCY / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.