Nem csak Orbán, Macron is Kazahsztánba utazott kapcsolatokat építeni

Kazahsztán és Franciaország elnöke a stratégiai partnerség fejlesztésének kilátásairól és a gazdasági együttműködés elmélyítéséről tárgyalt szűk körben szerdán a kazah fővárosban.

2023. november 2., 10:54

Szerző:

A kazah elnöki hivatal sajtószolgálata szerint Kaszim-Zsomart Tokajev kazahsztáni és Emmanuel Macron francia államfő megbeszélésén különös figyelmet fordított a politikai párbeszéd megerősítésére, a kereskedelmi és gazdasági, befektetési, energetikai, közlekedési és logisztikai, kulturális és humanitárius együttműködés elmélyítésére.

Kazahsztán az európai országok jelentős nyersolajszállítója és fontos partnere az új Kína-Európa kereskedelmi útvonalon 

– emelte ki az euronews.com beszámolója.

A találkozó során a kazah államfő, Kaszim-Jomart Tokajev hangsúlyozta, hogy Franciaország „kulcsfontosságú és megbízható” partnerük az Európai Unióban. A francia elnök szándéka, hogy megerősítse a partnerséget Kazahsztánnal.

Közös sajtótájékoztatójukon Macron kiemelte: „valójában, mélyreható konvergenciákról van szó, és ezek a konvergenciák – ahogyan Ön is említette – egy olyan időszakban zajlanak, amikor a világban számos válság és egyensúlytalanság van”. Egyúttal üdvözölte, hogy a kazah vezetés „nem Moszkva kottájából játszik”.

Franciaország az ötödik legnagyobb külföldi befektető Kazahsztánban, és a közép-ázsiai ország szállítja a francia atomreaktorok működtetéséhez szükséges urán mintegy 40 százalékát.

(Kiemelt kép: Emmanuel Macron francia elnök (középen) és Kassym-Jomart Tokayev (jobbra) kazah elnök kezet fog, miközben 2023. november 1-jén meglátogatják a kazah kultúrát és hagyományokat bemutató kiállítást Asztanában. Fotó: Ludovic MARIN / AFP)