Szijjártó: Magyarország kiáll Izrael mellett

Magyarország kiáll barátja és szövetségese, Izrael mellett – hangsúlyozta keddi jeruzsálemi találkozójukon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek.

2021. június 1., 19:36

Szerző:

„Izrael a barátunk, a  szövetségesünk, s teljesen természetes, hogy amikor támadás éri, akkor kiállunk Izrael, a barátunk mellett” – mondta a magyar külügyminiszter a tárgyalások után adott nyilatkozatában.

Benjamin Netanjahu megköszönte a kiállást, Szijjártó Péter pedig biztosította arról, hogy Magyarország a jövőben is hasonló álláspontot fog képviselni. „Minden egyes olyan nyilatkozatot, határozatot, amelyek tisztességtelenek lennének Izraellel szemben, amelyek Izrael-ellenesek, vagy netán antiszemita hangokkal rendelkeznének, egészen biztosan meg fogunk vétózni a jövőben is” – ígérte a magyar diplomácia vezetője Jeruzsálemben.   

„Izraelt megtámadta egy terrorszervezet, a Hamász. Sajnos a nemzetközi politikai arénában ennek kimondásához nem volt elég bátorság. A képmutatás és a kettős mérce miatt a nemzetközi közösség nem állt ki Izrael mellett” – emelte ki a magyar külügyminiszter.

„A Hamászt és Izrael államot gyakorlatilag egy szinten kezelték, mintha a Hamász valamifajta NGO lenne, holott világosan kell beszélnünk, ez egy terrorszervezet, mely megtámadta Izraelt” – tette hozzá.

„Izraelnek igenis joga van az önvédelemhez” – hangsúlyozta a magyar külügyminiszter látogatásán a magyar közmédiának nyilatkozva.„Sajnáljuk, hogy a nemzetközi politikai szervezetekben nem jött létre közös álláspont ezen helyzet értékeléséről” – tette hozzá.

„Magyarország az EU-ban és az ENSZ intézményeiben is több olyan álláspontot, közös nyilatkozatot, határozatot vétózott meg, amely álláspontok, nyilatkozatok rendkívül tisztességtelenek voltak” – emlékeztetett a magyar diplomácia tevékenységére utalva.

„Abszolút elfogultan, Izrael-ellenesen közelítették meg a valós helyzetet. Ezeket az Izrael-ellenes álláspontokat mi eddig sem támogattuk, és a jövőben sem fogjuk támogatni” – ígérte Szijjártó Péter.

(Kiemelt kép: Szíjjártó Péter romos épületet tekint meg Izraelben. Fotó: Szíjjártó Péter Facebook-oldala)